Pensia internațională. Cum obții bani dacă ai muncit în străinătate

pensia internationala hp
Sursa foto: sputnik.md

Romanii care au muncit legal cel putin un an in strainatate ar putea beneficia de pensie internationala. Persoanele care au lucrat în mai multe țări pot beneficia de drepturi de pensie în fiecare dintre ele.

Anii petrecuti in strainatate se cumuleaza, in momentul pensionarii, sub forma unei pensii internationale.

Potrivit reglemetarilor stabilite de statele europene, orice imigrant care a lucrat cu acte in regula si si-a platit contributiile sociale, pot beneficia de dreptul la pensia internationala.

Una din principalele conditii pe care trebuie sa le indeplinesti este ca perioada in care ai lucrat in strainatate sa se fi desfasurat in norme legale, iar una din parti sa se fi ocupat de plata contributiilor sociale, potrivit avocatnet.ro.

Apoi, pentru ca anii de munca in strainatate sa fie luati in calcul, solicitantii trebuie sa fi stat cel putin un an la locul de munca respectiv.

Citește și: Ai lucrat cel puţin un an în străinătate? Iată cum poţi beneficia de pensia internațională

In unele state, este nevoie ca perioada sa fie chiar mai lunga de un an, pentru a primit dreptul la pensia internationala.

La calculul pensiei, casa de pensii trebuie sa aplice principiul cumularii perioadelor de cotizare. Astfel, se va lua în calcul toate perioadele lucrate în alte state, ca si cum s-ar fi lucrat pe teritoriul Romaniei.

Citește și: Serviciul european, gratuit, care vă scapă de birocrație si vă apără drepturile. Mulți români și-au rezolvat problemele

Spre exemplu, știind castagiul de cotizare minim în România este de 15 ani, iar in alt stat ar putea fi de 20 de ani, o persoanacare a lucrat zece ani in Romania si sapte ani in alt stat poate sa ceara pensie in Romania.

Acest lucru poate avea loc chiar daca aici nu a lucrat decat zece ani, deoarece casa de pensii romana este obligata sa ia in calcul perioada de cotizare din statul strain – ceea ce duce la depasirea limitei minime de 15 ani, potrivit gazetaromaneasca.com

Solicitantii trebuie sa depuna o cerere de pensie la casa de pensii din tara in care locuieste. In Romania, ea se depune la casa teritoriala de care apartine fiecare cetatean.

Cererea trebuie sa depuna toate documentele care dovedesc perioadele de munca din fiecare stat.

Facebook Comments