Sindromul Italia, traumele de care suferă româncele plecate la muncă în străinătate

Sindromul Italia - depresia romancelor

Zeci de mii de românce au plecat la muncă în străinătate în speranța că banii câștigați acolo le vor ajuta familiile să trăiască mai bine. Multe dintre ele au fost nevoite să-și lase copiii în țară în grija taților sau a unor rude. 

Chiar dacă reușesc să trimită acasă sume importante de bani, aceste mame își privează fără voie copiii de grija părintească. Atât ele, cât și micuții lor ajung să sufere din cauza distanței, iar această suferință ia de multe ori forma unor depresii crute.

Specialiștii vorbesc chiar despre “Sindromul Italia”, făcând trimitere la țara în care au emigrat în ultimele decenii cele mai multe românce.

În fiecare an, la „Socola“ sunt internate peste 3.000 de femei cu depresie, din care 5% pot fi încadrate în acest sindrom. Echipa italiană va demara cercetările la Iaşi chiar din această săpătmână, scrie Ziarul de Iași.

Astfel, în perioada 21 – 28 ianuarie, la Institutul de Psihiatrie „Socola“ vor fi prezenţi specialişti de la Universitatea din Udine, Italia, care vor studia modul în care femeile din Mol­dova, aflate la muncă în Italia, menţin legătura cu familiile rămase în ţară.

Specialiştii susţin că „Sindromul Italia“ este o formă nouă de depresie, specifică femeilor care pleacă în străinătate pentru a lucra şi care se extinde şi la copiii care rămân acasă.

Citește și: Povestea Marianei, badanta româncă. Şi-a plătit cu ultima lichidare biletul de avion pentru a putea muri acasă …

„Îmbunătăţirea situaţiei financiare produce iniţial o stare de optimism şi de mulţumire a întregii familii, însă, după câţiva ani, relaţiile familiale au de su­ferit, în special din cauza separării îndelungate a mamelor de copii“, a declarat prof.dr. Roxana Chiriţă, director medical al Institutului de Psihiatrie „Socola“ Iaşi, potrivit Ziarul de Iași.

Conform unor date statistice oferite de unitatea medicală, în anul 2016 au fost internate 3.384 de femei care sufereau de depresie, din care 5% au putut fi încadrate în acest sindrom, iar anul trecut, numărul femeilor internate cu depresie s-a menţinut aproximativ la fel, fiind vorba despre 3.177 de cazuri, din care 5% prezentau semne certe ale acestui sindrom.

Citește și: Anunţ important pentru românii din Italia! Se schimbă cartea de identitate pe întreg teritoriul….

Ce este Sindromul Italia

„Sindromul Italia“ se defineşte ca o patologie psihică specifică femeilor care migrează din Europa de Est pentru a lucra ca asistenţi familiali, şi care se extinde în mod ocazional către copiii pe care îi lasă acasă.

Aceste femei nu reuşesc să se adapteze, nu cunosc limba, le este dor de familie, de ţară. Ele ajung în spitale de psihiatrie cu depresie sau psihoze delirante şi trăiesc cu teama că sunt urmărite, persecutate şi au sen­zaţia că cineva chiar încearcă să le ucidă.

De asemenea, unele dintre acestea ajung să sufere de „Sindromul Italia“ după ce îşi pierd locul de muncă obţinut cu greu în străinătate.

Citește și: Poezia emoţionantă a unui preot dedicată îngrijitoarelor românce de bătrâni din Europa

„O goliciune interioară“

Medicii susţin că, de multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fără să fie o legătură aparentă cu o tulburare psihică, apărând dureri de spate, de membre, tulburări gastrointestinale, de somn sau modificări de apetit.

„De asemenea, femeile se simt foarte obosite şi li se pare imposibil să ducă la capăt chiar şi cea mai banală activitate. Ajung să vorbească despre lipsa oricăror emoţii, despre o «goliciune» interioară şi despre senzaţia unei apăsări permanente în piept“, explică specialiştii.

Astfel, Universitatea din Udi­ne, Italia, îşi propune să analizeze acest fenomen, precum şi consecinţele sale, fiind realizat un proiect de cer­cetare, care va fi coordonat de Donate­lla Cozzi, conferenţiar universitar în Antro­pologie Culturală, şi de Michaela Mar­cetti, antropolog în cadrul aceleiaşi universităţi.

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.