Tot ce trebuie să știi dacă vrei să te pensionezi mai repede

pesionari

Pensia anticipată parțială poate fi acordată celor care au realizat stagiul complet de cotizare și care au îndeplinit anumite condiții de vârstă, după cum scrie în Legea pensiilor.

În sistemul public de pensii din România se acordă cinci tipuri de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parţială, pensia de invaliditate și cea de urmaș, potrivit avocatnet.ro.

Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.

Este foarte important de știut că, atunci când se solicită acest tip de pensie, la calculul stagiului de cotizare nu se iau în considerare așa-zisele perioade asimilate la care face referire Legea pensiilor, mai menționează avocatnet.ro.

Citește și: Casa de Pensii are serviciu electronic. Află acum online stagiul de cotizare realizat sau la ce vârsta poți ieși la pensie!

Cu se calculează pensia anticipată parțială:

„Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, prevede legea în discuție. În acest sens, actul normativ vine cu un tabel care să reflecte procentul de diminuare, în funcție de perioada de stagiu:

Perioada de cotizare realizată peste stagiul standard complet și Procentul de diminuare pentru fiecare: 

-până la un an 0,50%
-peste un an 0,45%
-peste doi ani 0,40%
-peste trei ani 0,35%
-peste patru ani 0,30%
-peste cinci ani 0,25%
-peste șase ani 0,20%
-între șapte și opt ani 0,15%

Citește și: Află când vei ieși la pensie. Acest calculator îți spune anul în care vei deveni pensionar și suma pe care o vei primi

Acest mod de calcul este relativ nou pentru cei interesați de această pensie. Până la jumătatea anului trecut, cuantumul pensiei anticipate parțiale era stabilit din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă ce s-ar fi cuvenit solicitantului, însă prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare.

După cum se poate observa, modul de calcul actual este mult mai avantajos decât cel vechi, pentru că acum calculul se face în funcție de anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, mai precizează avocatnet.ro.

Facebook Comments