La sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea a avut loc prima întâlnire din acest an şcolar, din cadrul programului ABC pentru mămici şi tătici, dedicat părinţilor ai căror copii frecventează cele 15 creşe de stat din municipiul Oradea.
Invitata acestui eveniment a fost doamna Georgiana Susa-Erdogan, lector universitar doctor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca care le-a vorbit părinţilor despre studiul ce se doreşte a fi desfăşurat în cadrul Laboratorului de Psihologie şi care va evalua dimensiunile temperamentale importante ale copiilor.
„Temperamentul se exprimă în comportamentul adulţilor şi copiilor sub mai multe forme. Spre exemplu, chiar dacă toţi copiii au nevoie de rutine şi de predictibilitate, unii reacţionează negativ prin plâns sau furie la orice schimbare (un nou biberon, un nou fel de mâncare, o nouă colectivitate). La polul opus se află copiii care găsesc schimbările interesante, care pot dormi şi pot mânca oriunde şi se adaptează uşor locurilor şi oamenilor noi. Nu putem vorbi despre temperament bun sau rău, dar cunoaşterea profilului temperamental al copilului vă poate ajuta să-i înţelegeţi mai uşor unele reacţii şi să răspundeţi sensibil şi potrivit în raport cu aceste reacţii”, a explicat doamna Susa-Erdogan în cadrul întâlnirii.
Cunoaşterea profilului temperamental al copilului va putea ajuta părinţii să-i înţeleagă mai uşor unele reacţii şi să răspundă într-un mod sensibil şi potrivit în raport cu aceste reacţii.
La întâlnire au participat aproximativ 40 de părinţi, iar majoritatea au răspuns pozitiv demersului doamnei Susa-Erdogan şi au considerat că acest studiu, la care şi-au dat acordul să participe, este benefic atât pentru ei şi pentru proprii lor copii, cât şi pentru alţi părinţi.