Sărbători emoționante pentru românii întorși în țară. ”Aici, acasă, nu mai vrei să pleci. Acolo suntem străini printre ai lor”

sarbatori acasa

Încă sunt mesele întinse şi e multă voie bună în Țara Oașului, unde cei ajunşi acasă din Anglia, Italia, Austria ori Franţa încă petrec. Cei dragi i-au primit cu cârnaţi şi caltaboş, dar și cu nelipsita pălincă.

Romulus are 37 ani şi este inginer constructor în Anglia, unde supervizează lucrările la o firmă de construcţii.

Alături de soţia sa, Loredana, care preda la o grădiniţă, încearcă să îşi facă un viitor mai bun în Regat. De Sărbători, se întorc însă de fiecare dată acasă, la Negreşti-Oaș.

″Nu se simt sărbătorile ca acasă la bunica. Cu colindători, acolo nu se umblă a colinda. Aici simţi că eşti acasă şi că îi Crăciunul şi aerul respirat aici în zona Oașului e diferit. Eşti departe de tot. Aici acasă nu mai vrei să pleci. Acolo suntem străini printre ai lor, aici suntem cu ai noștri”, spun Romulus şi Loredana Honca, citați de Știrile Pro TV.

Citește și: Ce a făcut o româncă din străinătate după ce nu a fost lăsată să vorbească în limba română la locul de muncă

În jurul unei mese s-au adunat 4 generaţii care s-au întors de la mii de kilometri depărtare.

”Întodeauna îi aşteptăm cu ce se face în Țara Oașului. Se fac sărmăluţe, cârnaţi, mese întinse şi bogate. Ne e dor de ei şi îi asteptatm cu drag”, a declarat mătușa Maria Pintea.

Şi cum miercuri Romulus se întoarce deja la muncă, a primit bucate ca să îi ajungă până la Paște.

La câteva case distanţă, e mare bucurie şi în familia Pop, unde Ghiță și Lucica s-au întors din Austria de sărbători.

″În străinătate nu e ca acasă. De trei ani venim acasă, că tradiţiile ne cheamă. Aici ne simţim bine. Ducem dorul la tradiţii. Am făcut anul trecut Crăciunul în Austria, dar nu e ca în România. Mirosul de cozonac, colindatul. Vrem să ne întoarcem în ţară că aici sunt rădăcinile noastre.”

Și Dochița Mon are aproape toată familia în Austria şi în Franţa şi, deşi are o casă imensă, e necăjită că îşi vede nepoţii numai de două ori pe an.

Sursa:  Știrile Pro TV.

Facebook Comments