Perspective financiare de viitor: Trei din patru români se declară puţin sau deloc pregătiţi financiar

salariu - bani

Trei din patru români se declară puţin sau deloc pregătiţi financiar, ceea ce are impact şi asupra perspective financiare de viitor, arată un studiu realizat de BrandBarry şi susţinut de Banca Comercială Română, cu ocazia Zilei Mondiale a Economisirii.

În plus, analiza rezultatelor la testele de educaţie financiară indică şi un nivel scăzut de cunoaştere nu doar a conceptelor şi termenilor financiar bancari şi economici, ci şi o slabă capacitate de a realiza calcule matematice simple. 77% dintre participanţi
nu au depăşit pragul de 50% răspunsuri corecte, în timp ce doar 3,5% dintre respondenţi au avut o rată de răspunsuri corecte mai mare de 75%.

Studiul a mai scos în evidenţă că: 40% dintre participanţii la studiu nu sunt rezilienţi financiar şi nu ar putea să-şi asigure acelaşi nivel de trai ca în prezent nici măcar pentru o lună dacă, într-o situaţie nefericită, ar rămâne fără surse de venit; doar 1 din 5 români estimează că ar putea să-şi păstreze nivelul de trai actual pentru o perioadă mai mare de 6 luni; gradul de alfabetizare financiară în România este de 8%, cel mai mic procent din Europa; peste 50% dintre români consideră că întâmpină dificultăţi financiare în viaţa de zi cu zi.

În ceea ce priveşte incluziunea financiară, majoritatea participanţilor la studiu au declarat că deţin şi folosesc cont bancar (80.7%), card bancar de debit (70%) şi că fac online banking (70%).

„Studiul, despre gradul de alfabetizare si incluziune financiară a românilor, ne arată că educaţia este un pilon de bază când discutăm despre un trai mai bun şi despre cum facem să atingem prosperitatea la nivelul societăţii. De altfel, în toate conversaţiile pe care le avem în cadrul Şcoala de Bani, programul de educaţie financiară BCR, observăm o evoluţie a preocupărilor despre bani – de la echilibru financiar până la înţelegerea mai nuanţată a rolului pe care îl joacă în obţinerea siguranţei şi libertăţii financiare. Până acum, peste 645.000 de copii, adolescenţi, adulţi şi seniori au trecut prin cursurile Şcoala de Bani, iar misiunea noastră este să scalăm proiectul, pentru că avem nevoie de educaţie financiară şi de viaţă. Iar relaţia cu banii se reflectă mai departe în calitatea vieţii de familie, în rezultatele de la locul de muncă, în prosperitatea comunităţii şi în societate”, a declarat Nicoleta Deliu Paşol, director de comunicare & CSR, în cadrul BCR.

Facebook Comments