Adevărul despre construcţia chiliei părintelui Arsenie Boca, locul unde mii de credincioși merg în pelerinaj

arsenie boca chilia de la sambata de sus
Foto: bzb.ro

Ca o mărturie a miracolelor înfăptuite de părintele Arsenie Boca, numit și Sântul Ardealului, chilia acestuia de pe creasta munţilor Făgăraş a rămas şi astăzi un loc de pelerinaj pentru mii și mii de credincioși. În amintirea Sfântului Ardealului, credincioşii aduc flori, aprind lumânări şi se roagă la chilia din sălbăticie.

Aflată într-un loc aproape inaccesibil, săpată în munții Făgăraş pe marginea unei stânci la o altitudine de 1600 m, chilia părintelui Arsenie Boca este un loc de rugăciune şi pelerinaj, al cărui prag este căutat de credincioşi, pentru mângâiere sufletească.

Cerul, de un albastru intens, razele soarelui care mângaie pădurile până în adâncul lor, pârâurile care străbat versanţii troieniţi de verdeaţă şi toată atmosfera de linişte, alcătuiesc un peisaj de-a dreptul cuceritor.

În acest loc de basm, la izvorul Văii Sâmbăta, şi-a construit duhovnicul chilia, într-o stâncă, pe care tot părintele sculptase chipul Maicii Domnului.

Deşi iniţial se credea că părintele a lucrat singur la construcţia chiliei, lucrurile nu au stat exact aşa, conform arhitecților.

Ajutat de credincioşi, părintele a scobit, din interior spre exterior, o deschizătură în stâncă, cu înălţimea 1.75 metri şi lăţimea de 0.80 metri, cu intenția de a ajunge în inima muntelui. Construcţia nu a fost terminată, pentru că părintele a constatat că se infiltrează apă.

Chilia părintelui Arsenie Boca a rămas o mărturie nestinsă a vieţuirii sale isihaste în munţii Făgăraş, spre mângaierea tuturor celor care îi calcă pragul şi care vor ca şi părintele, să calce pe urmele sfinţeniei.

Citește și: Cele mai frumoase cugetări scrise de Sfântul Ardealului

chilia-arsenie-boca

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vața de Sus, Hunedoara – d. 28 noiembrie 1989, Sinaia), părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate.

A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 Km de București), precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.

Citește și: Preotul portughez care iubește românii: „Am luptat pentru un popor care mi-a fost trimis de Dumnezeu!”

Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

Surse selective: Antena Satelor, Wikipedia

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
2 + 18 =


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.