Începe exodul românilor spre străinătate: „Ce să facem aici cu 1500 de lei? Îi câştigăm acolo în trei zile”

Foto: timponline.ro

Finalul de august coincide cu exodul românilor spre străinătate. La firmele de transport internaţional autocarele sunt de românii care şi-au petrecut acasă vacanţa şi se întorc în ţările unde s-au stabilit şi unde şi-au făcut un rost.

Maşinile care au ca destinaţie Spania sunt pline de românii de condiţie modestă, cei care nu-şi permit un bilet de avion sau de copiii care şi-au petrecut vacanţele la rudele din România dar se întorc în Spania pentru că începe şcoala.

Foto: timponline.ro

Mulţi dintre cei care pleacă din ţară au petrecut vara în România pentru a rezolva probleme legale sau pentru a-şi mai pune câte ceva la punct în casele pe care le au aici.

Citeşte şi: Veste bună pentru unii români! Cine va avea bani mai mulți în buzunare  

„Locuiesc în Spania la Roquetas de Mar, îmi îngrijesc nepoţii. Am venit acasă să cumpăr o casă pentru fata mea şi am cam avut de umblat. Vai, ce cozi! Şi nu vorbesc frumos. E diferenţă de la cer la pământ faţă de străinătate. Acolo se fac programări la ora cutare şi te duci şi te ia. Aici trebuie să stai. Am fost la Aquabis şi am dat peste o doamnă. Ce urât o vorbit de te şi pierzi, nu mai ştii ce să răspunzi. În ciuda a ce am trăit pe la ghişeele astea, nu-mi pare bine că plec iar în Spania. Eu am lucrat 9, 5 ani la Leoni şi îmi pare rău că am plecat. Am două fete acolo care lucrează în depozite de legume”, a spus o femeie din Bitriţa pentru timponline.ro.

Foto: timponline.ro

Şi-a lăsat în ţară soţul, cel care este însărcinat să aibă grijă de agoniseala lor. „Nu putem lăsa tot la mâna hoţilor. Aici, în ţară, tineretul nu are ce să facă. Acolo sunt bine plătiţi, acolo câştigi într-o lună cât într-un an aici. Nu cred că mai vin înapoi fiindcă nu au ce să facă aici”.

Ce să facem cu 1.500 de lei?

Un bărbat care a plecat la rândul lui spre Spania spune că pleacă cu inima grea dar nu are de ales. „Ce să facem aici, în România asta a noastră? Dacă am schimba tot guvernul, mulţi ne-am retrage acasă, dar ce să facem cu 1500 de lei? Îi câştigăm acolo în trei zile. Avem şi copii la şcoală. Nu ne permitem să-i întreţinem cu banii câştigaţi aici. Dacă am schimba tot guvernul ăsta, poate, poate… Ştiu că românii nu prea merg la vot. Tocmai de-asta profită politicienii că ne-au dat frâu liber să plecăm în toată lumea asta şi pe bătrâni îi cumpără cu o găleată ca să-i voteze iar. Asta e!”, mai scrie sursa citată.

Foto: timponline.ro

O adolescentă, Roxana Cocoş (19 ani), şi-a petrecut vacanţa la bunica, iar acum se întoarce la părinţii ei care locuiesc tot în Roquetas de Mar. „În vacanţă a fost foarte frumos, nu aş mai merge, dar trebuie să mă întorc la părinţii mei. În România e cel mai frumos pentru că aici îmi sunt toţi prietenii. Acolo am fost un an la şcoală, dar nu mi-a prea plăcut şi am renunţat. Părinţii mei lucrează la un solar. E foarte greu. E o căldură insuportabilă şi trebuie să stai aplecat. Nu câştigă nu ştiu cât”.

Citeşte şi: Șofer român: ”În Belgia, dacă nu ești atent, te fură cu tot cu camion”

Roxana şi-a îmbrăţişat bunica împreună cu care a venit până la autocar. Bătrâna a încurajat-o pe nepoată să plece fiindcă acasă nu are din ce trăi.

Foto: timponline.ro

„Părinţii ei câştigă cât să trăiască, îmi mai trimit şi mie. Ce să facem? E singură la părinţi, dacă ar avea fraţi, unul ar rămâne cu mine, dar aşa trebuie să stea cu părinţii ei”, a spus bunica.

O altă familie de bistriţeni e împărţită în trei ţări: femeia lucrează în Ungaria într-o fabrică de textile, bărbatul trăieşte în România, iar copiii sunt în Spania, aşa că s-a dus să-i viziteze. „De şase ani, eu lucrez în Ungaria la o ţesătorie. Am lucrat la Sărata, dar s-a închis firma noastră şi am plecat că se plăteşte mai bine. Mi-e dor de casă, dar ce să facem? Copiii se descurcă foarte bine în Spania că altfel nu mergeau. Am două fete acolo, de peste 10 ani sunt acolo, acum s-a dus şi băiatul”.

Peste 1.000.000 de români locuiesc în Spania

Potrivit datelor publicate de Observatorul Permanent al Imigrației (organism specializat din structura Ministerului Muncii și Securităţii Sociale), la 30 septembrie 2012 erau înregistraţi ca rezidenţi 913.405 români în Spania.

Numărul celor are sunt de fapt stabiliţi acolo poate să fie cu mult mai mare faţă de cifrele oficiale.

Facebook Comments