Un medic român celebru în Germania se întoarce în ţară pentru a trata cancerul la sân

Serban Costa

Medicul Șerban Costa este unul dintre românii cu care ar trebui să ne mândrim. Originar din Oradea, medicul în vârstă de 61 de ani a ajuns o somitate în lumea medicală din Germania.

Acolo conduce unul dintre cele mai importante spitale universitare, Clinica universitară de obstetrică – ginecologie din cadrul Universității Otto-von-Guericke din Magdeburg.

De asemenea, medicul Șerban Costa este și directorul programului național pentru cancer de sân și de ovare pentru Germania.

A părăsit România în urmă cu 43 de ani împreună cu părinții săi, din cauza lui Nicolae Ceaușescu, dar nu a uitat de unde a plecat.

Vine în România pentru a construi un centru de tratament al cancerului la sân 

Din acest an, medicul vine periodic în România, la Timișoara, pentru a se implica în tratarea cancerului la sân, dar şi pentru a construi, împreună cu medicii de aici, un centru de tratament al cancerului la sân.

„Să fiu sincer, pentru mine nu este numai un efort. Este şi o plăcere. De ani de zile caut un motiv să vin în România şi dacă motivul este unul medical, e foarte bine.

Cred că pot să transfer ceea ce am învăţat în Germania înspre România şi să vă spun sincer mă simt foarte bine având simţământul acesta că fac un bine”, a declarat medicul Şerban Costa pentru „Adevărul”.

În plus, Şerban Costa a început demersurile pentru recăpătarea cetăţeniei române, pierdută odată cu emigrarea din 1974.

Citește și: Medicul român care a lăsat Anglia și un salariu de 5.000 de lire pentru a salva românii bolnavi de cancer

90% din cancerele la sân pot fi vindecate

Profesorul româno-german susţine că peste 90 la sută din cancerele la sân pot fi vindecate, cu condiţia ca boala să fie descoperită în fază incipientă.

Tocmai de aceea, susţine Şerban Costa, e nevoie de un sistem bine organizat care să le ajute pe femei să descopere boala în timp util, iar pe medici să o trateze.

„La ora actuală, pacientele din România se duc de la un medic la altul, sunt trimise fără un sistem oarecare şi se pierde enorm de multă vreme şi asta este valabil atât pentru paciente cât şi pentru medic. Trebuie să existe un medic călăuză, care ştie ce are pacienta şi ştie unde trebuie trimisă. Eu doresc să fac împreună cu colegii de aici un centru de tratament al bolilor de sân.

Când spun că vreau să o fac cu colegii de aici, asta implică o grupă interdisciplinară pentru că bolile de sân nu pot fi tratate de o persoană şi nici de o disciplină. E vorba de o colaborare intensă şi structurată între radiologi, ginecologi, chirurgi, oncologi şi foarte important,  patologi.

O asemenea echipă trebuie să discute toate cazurile pentru a se lua o hotărâre. Nu este foarte dificil să formăm o asemenea echipă.

Dacă se formează o asemenea echipă şi avem radiologi, oncologi, patologi supraspecializaţi  şi împlinim anumite cerinţe, un asemenea centru poate fi acreditat şi acreditarea asta ar însemna doar că dovedim că ne mişcăm la nivelul standardelor europene, ceea ce nu este greu”, a declarat Şerban Costa.

Citește și: Super-chirurgul cu ochi de vultur! Reface membre amputate de unul singur, fără chirurg și fără aparatură de ultima generație

A plecat din țară în 1974

Medicul român a povestit că a plecat din țară în anul 1974, după ce părinții acestuia au luat această decizie din cauza lui Nicolae Ceaușescu.

„Situația politică se înrăutățise în România și părinții nu au vrut ca eu și fratele meu să fim implicați în acest sistem, având pe undeva viziunea că sistemul se va înrăutăți în continuare și știu că au avut dreptate.

Tatăl meu era medic, avea niște relații foarte bune, avea și bani destui încât a reușit să facă rost de patru pașapoarte de turiști și ne-am dus fiecare cu un geamantan și am ajuns în Germania. Părinții mei au început să lucreze imediat pentru că erau o serie de posturi libere”, își aduce aminte Șerban Costa, citat de Press Alert.ro.

medicul serban costa

Revine mereu cu drag în România

Doctorului îi face plăcere să revină de mai multe ori pe an în România și colaborează de fiecare dată cu medici foarte buni din țară.

Vacanțele și le petrece mereu în România, aduce în fiecare an prieteni care să îi cunoască țara, a păstrat legătura cu prietenii din copilărie și vrea să le dea un ajutor tututor celor care i-l cer.

Soția acestuia, nemțoaică, își dorește cetățenia română, deoarece este încântată de țara natală a soțului său.

„Aş fi dispus să pun experienţa mea la dispoziţia României şi am spus de multe ori că dacă vrea cineva să profite de pe urma experienţei mele, o fac cu tot dragul.

M-am oferit să particip la cursuri la universităţi, m-am oferit pentru a-i ajuta pe tinerii de aici, dar momentan sunt doar vorbele şi intenţiile mele. Eu nu am niciun fel de gând sau ţel pe care l-aş urmări. Aş vrea doar să fac un bine sau să dau mai departe ce am învăţat eu. “, a declarat Şerban Costa într-un interviu mai vechi publicat de Adevărul.

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.