Țările în care se trăiește cel mai bine. Pe ce loc se află România

copenhaga nyhavn
Foto: pixabay.com

Țările scandinave sunt în continuare statele cu cea mai bună calitate a vietii pentru cetățeni, arată cel mai recent raport care măsoară standardul vieții în 128 de țări din întreaga lume. Cu un scor de 73,53, România ocupă poziția 44 din 128 de țări analizate.

Potrivit Indexului privind Progresul Social, Danemarca este tara cu cel mai inalt standard al vietii, scrie The Local, citat de ProTV.

Studiul, realizat de economistii Michael E. Porter si Scott Stern de la universitatile Harvard si MIT, ia in considerare 50 de indicatori diferiti, intre care libertatea de exprimare, libertatea politica, factori sociali si economici, precum si venituri, nivel al salariilor si usurinta cu care cetatenii tarilor analizate castiga banii necesari unui trai decent.

Citește și: Aurul roșu din România, care se vinde și cu 30.000 euro kilogramul

Imediat dupa Danemarca, in top se plaseaza vecinele sale – Finalnda, Islanda, Norvegia si Suedia, state care au demonstrat ca ofera un mediu social si economic excelent pentru cetatenii lor.

Potrivit realizatorilor studiului, tarile care ocupa primele locuri la calitatea vietii exceleaza la capitolul sanatate si educatie, doua dintre nevoile de baza ale unei societati, dar si in domenii precum un mediu de trai sanatos, protectie sociala puternica si crearea de oportunitati pentu cetateni de a face propriile alegeri si de a-si pune in aplicare ideile, fie ca vobim de inventii, cercetare sau antreprenoriat.

Potrivit acestuia, Danemarca exceleaza la sistem de sanatate si bunastarea populatiei, la accesul la educatie si la PIB per capita.

Citește și:  Scrisoarea unui student la medicină către România: Tu crezi că o să suport să muncesc într-o cocină de spital cu toţi îndoctrinaţii?

Cu un scor de 73,53, Romania ocupa pozitia 44 din 128 de tari analizate. Tara noastra sta cel mai bine la acces la cunostinte de baza, la ingrijire medicala de baza si la apa, precum si la siguranta personala si acces la informatii si comunicatii.

Romania a intrunit cele mai mici punctaje la toleranta si incluziune sociala, sanatate si bunastare, libertati si calitatea mediului inconjurator, mai notează ProTV.

 

Facebook Comments