Doi tineri români, rezultate excepționale la bacalaureat în Italia. Performanțele care i-au uimit chiar și pe străini

Cosmin Siea Tudor Haja
Sursa foto: Agenda Diasporei

Cosmin Siea şi Tudor Haja sunt doi tineri români care, la 19 ani, ne poartă cu mândrie numele peste hotare. Sunt doi dintre cei patru elevi de la şcolilele unde învaţă care au reuşit să obțină la Bacalaureat în Italia, 100 de puncte din 100 posibile. Băieţii sunt absolvenţii unor licee de top din Parma şi au atins excelența după ani lungi de studiu şi dedicare. Provin din familii normale, s-au născut în România, dar trăiesc de mici în Italia. Vorbesc o română perfectă şi au explicat cu emoţie, pentru Agenda Diasporei, despre ceea ce a însemnat examenul de bacalaureat pentru ei.

Citește și: 40 de ”țigani” din România bagă spaima într-un oraș din SUA: își fac nevoile în stradă, distrug magazine și omoară găini 

„Eu am luat un rezultat foarte bun – 100/100 şi sunt foarte încântat de el fiindcă am învăţat tot anul, mai ales în ultima perioadă, când am aprofundat toată programa şi m-am străduit să fac „tesina”, proiectul de final, şi profesorilor le-a plăcut în mod deosebit pentru că era o temă de care majoritatea nu mai auzise şi pe care am expus-o bine. Am explicat în mod simplu şi ilustrativ nişte concepte grele ale fizicii şi ale biologiei. Am tratat un subiect de biologie cuantică”, a declarat pentru Agenda Diasporei, Cosmin Siea.

Citește și: Scrisoarea unui student la medicină către România: Tu crezi că o să suport să muncesc într-o cocină de spital cu toţi îndoctrinaţii?

Pe Tudor, bacalaureatul l-a ţinut cu sufletul la gură până în ultima zi, când a obţinut votul maxim după ce a primit şi punctele bonus, surprinzându-i pe profesori prin lucrarea sa.
„ Ştiam că pentru nota maximă trebuia să am o probă orală perfectă ca să îi uimesc şi sa iau şi cele cinci puncte bonus. M-am concentrat foarte mult, am expus proiectul, „tesina”, care a avut ca temă Utopia platonică şi care i-a impresionat pe profesori”, ne-a explicat Tudor.

Şi Cosmin şi Tudor visează la o carieră în medicină. Se pregătesc intens pentru examenul de admitere din septembrie pentru care şi-au fixat ca obiectiv cele mai bune universităţi din Italia.

Citește și: I-a refuzat cererea în căsătorie pentru că era prea sărac. 10 ani mai târziu a primit o adevărată lecție de viață

Cum se desfăşoară examenul de bacalaureat în Italia

Bacalaureatul din Italia, cunoscut drept “examenul de maturitate” este un examen foarte greu. Examenul constă în trei probe scrise plus cea orală, iar toate probele au un grad de dificultate ridicat.

Cosmin Siea şi Tudor Haja nu sunt singurii români care au avut rezultate excepționale la examenul de bacalaureat în străinătate.

Citește și:   O româncă a luat peste nota maximă la bacalaureatul francez. Cum este posibil aflați în articolul următor: Află povestea Corinei Negulescu AICI. 

 

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
14 + 8 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.