Scenariu apocaliptic. Ce s-ar întâmpla dacă barajul Vidraru ar ceda

barajul vidraru
Sursa foto: panoramio.com

Puțină lume știe cu ce eforturi s-a realizat colosul de la Vidraru și ce a presupus efectiv  punerea în aplicare a visul liderului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej, care voia cu orice preţ o hidrocentrală uriaşă pe râul Argeș. Ce a ieșit?! O construcție irepetabilă, care rezistă de aproape o jumătate de secol, scrie atitudineinarges.ro. 

Dar ce s-ar întâmpla în căzul în care construcția barajului Vidraru nu va rezista? Răspunsul este unul înfricoșător: localitățile de după marele lac de acumulare a apei, ar putea să treacă printr-un scenariu pe care nici în filme nu l-ați întâlnit. În puțin mai mult de o oră casele obișnuite pot fi sub apă la o adâncime asemenea unui bloc de câteva nivele.

(Articolul continuă mai jos)

Scenariul în care barajul Vidraru ar ceda

Ce s-ar întâmpla dacă barajul Vidraru s-ar sparge, fie din cauza supraîncărcării, în urma ploilor, fie din cauza unui cutremur? Răspunsul oficial al autorităţilor la această întrebare este că barajul Vidraru a fost făcut să reziste la un cutremur de 9 grade Rihter şi mai are garanţie încă 60 de ani de acum încolo. Însă, conform “Planului de Apărare al Argeşului”, împotriva dezastrelor, dacă s-ar întâmpla ca barajul Vidraru să se rupă, peste Argeş ar veni Apocalipsa.

Orașe înghițite de apă

Datele oficiale susţin că, în situaţia în care barajul Vidraru ar ceda, viitura ar atinge 12 metri înălţime în Piteşti. Într-un minut, apele ar acoperi Arefu, în patru minute Valea Iaşului şi în 13 comuna Albeştii de Argeş. Oraşul Curtea de Argeş ar fi acoperit în totalitate de ape în 20 de minute, iar în Piteşti, viitura ar atinge 12 metri în 72 de minute de la ruperea barajului.

„Riscul ca barajul Vidraru să se rupă este zero în acest moment”

Autorităţile spun că şansele ca barajul Vidraru să se rupă sunt zero, pentru că încă mai are capacitatea de a acumula multă apă, informează romaniatv.net. Mai mult decât atât, mesajul autorităților este că nimeni nu trebuie să se panicheze, scrie Romaniatv.

“Nimeni nu trebuie să se panicheze pentru că, peste acest nivel normal de retenţie, care în cazul lacului Vidraru este de 450 mil mc, fiecare lac de acumulare are capacitatea de a înmagazina undele de viitură. În cazul lacului Vidraru mai avem la dispoziţie câteva zeci de milioane metri cubi, iar riscul ca barajul Vidraru să se rupă este zero în acest moment”, a declarat Cristian Barbu, şeful serviciului Dispecerat din cadrul Administraţiei Bazinale a Apelor Argeş-Vedea (ABAAV), potrivit sursei citate.

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
24 + 23 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.