Un val de caniculă nemaiîntâlnit a cuprins toată lumea. Nu doar România se topește la temperaturi de până la 44 de grade Celsius. Țări mai călduroase înregistrează în aceste zile temperatura record de pe Pământ din toate timpurile sau, cel puțin, de când se fa măsurători.
Ahvaz, un oraş din sud-vestul Iranului, a anunţat joi după amiază cea mai ridicată temperatură care a fost înregistrată vreodată în această ţără: 127,4 grade Fahrenheit, adică 53 de grade Celsius. Aceasta ar putea să fie temperatura record de pe Pământ, dacă se adeveresc măsurătorile celor de la Weather Underground, care au stabilit şi mai multe grade în termometre: 54, potrivit Business Magazin.ro.
Citește și: În aceste zece țări trăiesc cele mai frumoase femei din lume. Iată rezultatul votului internauților
Etienne Kapikian, meteorolog la MeteoFrance, a postat joi pe Twitter informaţia potrivit căreia în Ahvaz au fost 53.7°C (128.7 grade Fahrenheit).
Kapikian spune că temperatura este un record absolut naţional şi este considerată cea mai mare înregistrată vreodată în iunie, în Asia Continentală.
Site-ul Weather Underground a indicat însă că temperatura în oraş a urcat şi mai mult, până la 54 de grade Celsius, 129,2 grade Fahrenheit, la orele locale 4:51 şi 5 pm. Dacă informaţiile sunt reale, 129,2 este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe Pământ, în timpurile moderne, notează The Independent, citat de Business Magazin.
Citește și: Un român din Londra face casele miliardarilor lumii: „Dumnezeu mi-a ieşit înainte într-un mod formidabil”
Meteorologii ne avertizează că ne așteaptă o vară cu lungi perioade caniculare și secetă, cu zile cu temperature extreme. Canicula periculoasă va pune stăpânire în această vară pe țările din sudul și estul Europei și în peninsula balcanică, în timp ce cetățenii din țări precum Marea Britanie și Irlanda se vor bucura de temperature obișnuite pentru anotimpul cald. România se va număra printer cele mai afectate țări de caniculă, avertizează specialiștii.
Valuri de canicula mortale se anunță pentru următorii ani. Vremea va deveni tot mai caniculară cu fiecare an care trece. Un studiu dat publicității luni de de o echipă de oameni de știință din Statele Unite, citat de Fundația Thomson Reuters, arată că 1 din 3 persoane suferă din cauza valurilor mortale de caniculă, iar procentul riscă să crească astfel încât aproape jumătate din populația lumii va fi afectată de căldura extremă până în anul 2100, transmite Agerpres.
Cercetătorii afirmă că dacă ritmul emisiilor de gaze cu efect de seră se va menține la nivelul actual, trei din patru persoane din lume vor fi afectate de valurile mortale de canicula până la sfârșitul secolului, se mai arată în cercetarea publicată în jurnalul Nature Climate Change.
Autorul principal al studiului și profesor de geografie la Universitatea Manoa din Hawaii, Camilo Mora, susține că o amenii vorbesc la timpul viitor despre schimbările climaterice, însă acest lucru se întâmplă deja.