Veniți la revoluția bunătății! Un grup de tineri s-au mobilizat pe Facebook ca să ajute românii din satele izolate

ajutoare umanitare Uniti pentru bine

Un grup de tineri bucureșteni se pregătește să pornească o acțiune umanitară colosală în satele izolate din munții Vrancei. 16 tineri, cu 5 mașini vor porni așadar, pe data de 1 iulie, cu câteva sute de kilograme de ajutoare reunite de la cei peste 700 de membrii ai grupului facebook “ Uniți pentru bine” , pentru 35 de copii și 30 de bătrâni din satele Poiana Stoichii și După Măgură. Acțiunea de colectare a ajutoarelor începe cu data de 6 iunie, iar cei care doresc să contribuie găsesc aici  lista cu lucrurile necesare. Sloganul campaniei, este un citat al Maicii Tereza:  „Nu contează cât dăruiești, ci cât de multă dragoste pui în ceea ce dăruiești.”

Campania face parte dintr-un fenomen extraordinar apărut în ultimii ani pe grupurile facebook din România, o adevărată Revoluție a Bunătății, cum ar numi-o laureatul cu premiul Nobel pentru literatură, José Saramago. Aceste grupuri reunesc astfel ajutoare din țară și din diaspora pentru locuitorii cătunelor și satelor izolate de la noi din țară, dar și pentru orfanii, familiile nevoiașe și cei fără adăpost din marile centre urbane.

Citește și: Preotul portughez care iubește românii: „Am luptat pentru un popor care mi-a fost trimis de Dumnezeu!”

ajutoare umanitare Uniti pentru bine

Grupul “ Uniți pentru bine” a fost înființat de soții Ana-Maria și Marius Ionescu care și-au găsit vocația filantropică în timpul facultății, când un coleg rămăsese fără bani de cămin. Cei doi au început atunci o chetă printre colegi și după nenumărate drumuri cu metroul prin Capitală au reușit să strângă nu o avere, dar destui bani încât colegul lor să își poată continua studiile. Ana-Maria a devenit apoi colaborator la Crucea Roșie, unde a învățat cum se organizează acțiuni umanitare mai complexe. S-a alăturat campaniei „ Hai să ajutăm!” care îndeplinea dorințele copiilor din unele centre de plasament și apoi a înființat, cu sprijinul soțului ei, grupul „ Uniți pentru bine” în care și-au mobilizat prietenii virtuali care, l-a rândul lor și-au mobilizat prietenii.

Ana Maria Ionescu

Din spațiul virtual, au început astfel să apară efecte surprinzătoare în viața reală, cu acțiuni umanitare colosale care reuneau cantități de genul 129 saci de alimente, 119 saci de haine, jucării și dulciuri. Au urmat acțiuni pentru femeile străzii, pentru bătrânii din spitale ( Sf. Luca București), pentru comunitățile sărace din Lada (Teleorman), Vadu Lat (Giurgiu), Dobârlau-Vale (Covasna), Domnești (Vrancea), Crivina (Giurgiu), Chirnogi (Călărași), pentru centre de plasament și școli din Urlați (Prahova), Voluntari (Ilfov), Domnești (Vrancea). Au strâns bani pentru o familie căreia îi arsese casa, pentru o operație pe creier a unei tinere mămici, au dotat o întreagă biblioteca într-un sat …

Citește și: Aurul roșu din România, care se vinde și cu 30.000 euro kilogramul

Despre această poveste de iubire care le-a unit destinele ca să schimbe și destinele altora în bine, Ana-Maria vorbește cu simplitate: « Ne-am cunoscut în 2009, pe bunicul facebook-ului, adică HI5. Ne-am dat întâlnire în fața Teatrului National București și de atunci au trecut peste 8 ani. Amândoi suntem născuți în București, dar am fost crescuți pe meleaguri pitorești, eu în Vrancea, el în Teleorman. Viața la țară ne-a călit și ne-a oferit experiențe prin care am învățat să apreciem mai mult oamenii, să îi înțelegem și să ne dorim să îi ajutăm. În ambele noastre sate erau oameni săraci, care primeau ajutoare, iar noi, în copilărie, primeam lucruri de la rudele mai bogate de la oraș. Anii au trecut, amândoi ne-am reîntors la studii, în capitala și apoi ne-am angajat aici. La scurt timp după ce ne-am cunoscut, am decis împreuna că trebuie să ajutăm oamenii mai săraci ca noi.»

De satele pentru care militează acum, s-au îndrăgostit vizitându-le, Ana-Maria fiind și autoarea unui blog de călătorie Mândră de România. În organizarea acțiunii din munții Vrancei, se bazează, pe lângă toți membrii grupului și pe prietenii lor de lungă durată și de asemenea activiști umanitari, Gabriela și Claudiu Boghiu și jurnalista vrânceană Silvia Vrînceanu Nichita. « Le mulțumim tuturor membrilor grupului și tuturor celor care ne ajută mereu să ajutăm!» spun Ana-Maria și Marius.

Citește și:  Scrisoarea unui student la medicină către România: Tu crezi că o să suport să muncesc într-o cocină de spital cu toţi îndoctrinaţii?

Iar dacă noi, la rândul nostru, ne-am îndrăgosti de cauza celor îndrăgostiți de umanitate, câtă diferență am putea face? Cu sprijinul nostru astfel de grupuri capătă noi membrii, astfel de acțiuni capătă o nouă amploare, astfel de oameni capătă noi forțe să lupte pentru ceilalți oameni. Și atunci acea viziune a unei Revoluții a Bunătății ar avea șanse să creeze lumea nouă pe care o visăm pentru copiii noștri: una mai dreaptă și mai bună.

« Cred că o mare revoluție (…) ar fi o revoluție a bunătății. Dacă noi, de pe o zi pe alta, ne-am trezi mai buni, toate problemele lumii ar fi rezolvate.» ( José Saramago, „ Eseu despre orbire”)

Autor: Karina Mureșanu Vlad/Portugalia

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
11 + 20 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.