Irlandezul care s-a îndrăgostit iremediabil de Țara Oașului: ”Este absolut fabulos! Nu găsești așa ceva nicăieri în Europa”

Peter Hurley a emigrat în România în anul 1944 și de atunci locuiește aici. A devenit în acești ani unul dintre cei mai mari promotori ai Maramureșului și ai României.

A pornit în căutarea esenței României, acel ceva care l-a făcut în primul rând să se mute aici, în căutarea adevăratelor valori care stau la baza identității noastre naționale.

Dar dragostea față de aceste locuri îl face să nu se oprească aici. Are planuri mari pentru viitor și vrea să promoveze toate cele 28 de ”țări” ale României.

Acum, după Maramureș, a ales Țara Oașului, acolo unde duminică, 7 ianuarie 2018, a fost membru al juriului de specialitate la Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă, ediția XX, care s-a desfășurat în Muzeul în Aer Liber din orașul Negrești-Oaș.

”Cultura voastră e o comoară. Este foarte important pentru voi, cei de aici, să sprijiniți astfel de evenimente prin participare pentru că e ceva fabulos, nu vezi nicăieri în Europa, pentru că nu mai este așa ceva. Avem eforturi de readucere la viață (n.r. tradiția) dar, aici oamenii din sate se vede că nu se prefac. Așa țin ei tradiția în viață”, a declarat pentru Satu Mare News, irlandezul Peter Hurley.

Citește și: Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, ediția XX, cea mai numeroasă participare de până acum. Lista premiilor acordate

Carte de vizită

Cartea de vizită a lui Peter Hurley, redată succint, nu surprinde în mod deosebit: irlandez, 50 de ani, stabilit în Bucureşti din aprilie 1994.

A mers pe jos 630 km, de la Sighetu Marmaţiei la Bucureşti, pentru a atrage atenţia asupra condiţiilor în care se zbate satul românesc, a vizitat întreaga ţară şi i-a sprijinit pe iniţiatorii celor mai bune proiecte pentru atragerea fondurilor europene.

Se consideră român, se simte responsabil faţă de ţara care l-a adoptat şi nu ar mai pleca în Irlanda.

„România este ca un sit arheologic, sapi, sapi şi găseşti tot mai mult. Cu cât stau mai mult aici, îmi dau seama cât de puţin o cunosc. Ţara aceasta e complexă, de aceea e greu de înţeles. Are multe straturi, care provin din conjuncturile geopolitice, şi este un miracol că mai există încă şi că nu a fost sfâşiată, dar acesta este meritul vostru, al românilor. Ceea ce v-a ţinut a fost credinţa, toleranţa. Românul are o fire paşnică, la fel ca irlandezul. Noi nu am plecat să cucerim pe nimeni, am fi vrut să stăm acasă. Şi voi la fel, toată lumea este bine venită în România. Sunt problemele legate de etnii, dar acestea sunt normale într-o ţară în care există un mare mix de etnii“, explica recent Peter Hurley pentru Ziarul Lumina.

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.