Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini colorate și parfumate toată vara

Toamna, trandafirii se tund la 40 de cm pentru a trece bine de iarnă, însă începutul primăverii este momentul prielnic pentru tăierile de optimizare. Taierea trandafirilor ajuta la ramificarea acestora si stimuleaza inflorirea abundenta a acestora, scrie landia.ro.

Tunderea de primavara a trandafirilor se face la inceputul lunii martie, imediat dupa indepartarea musuroaielor din jurul acestora.

Operatiunea de taiere a trandafirilor implica reducerea inaltimii tufei si a ramurilor, precum si indepartarea completa a ramurilor uscate sau a celor afectate de inghet, boli sau daunatori.

Este indicat ca taierea sa se efectueze deasupra celui de-al treilea mugure al ramurei, iar dupa taiere, tufa de trandafiri sa nu aiba mai mult de trei – cinci ramuri.

Citeste si:  Cum se altoiesc trandafirii. Vei avea o grădină de vis în cel mai scurt timp…

Reguli de bază pentru tăierea trandafirilor: 

  • intensitatea taierii depinde de vigoarea soiului si destinatia florilor, precum si de intretinerea plantelor (irigare, fertilizare);
  • ramurile afectate de diferiti factori se scurteaza pana la zona sanatoasa;
  • taierea drajonilor salbatici se va face de la locul de insertie al acestora;
  • ramurile ce cresc spre interiorul tufei se vor elimina;
  • taierile se executa oblic, la 4-5mm deasupra unui mugure.

Sursa: amicii-rozelor.ro/

Citeste si:  Cum sa ai trandafiri infloriti toata vara în gradina. 5 trucuri pentru flori superbe

Taierea trandafirilor teahibrizi

Pentru soiurile de vigoare mica, acestia se scurteaza la 4-6 muguri, cele de vigoare mijlocie la 6-8 muguri si cele de vigoare mare la 8-10 muguri.

Important este si numarul de ramuri lasate dupa taiere, acestea fiind de 6-8 la soiurile pentru decor si 4-5 pentru cele de flori taiate.

Portiunile de lemn de 3 ani se vor elimina, deoarece florile dezvoltate nu vor fi de calitate. Ramurile groase se vor taia mai lung, iar cele subtiri mai scurt.

Taierea trandafirilor urcători

La acesti trandafiri vom executa o taiere de intretinere, respectiv rarire, taierea ramurilor afectate de ger, boli sau daunatori, iar ramurile tinere se vor lega de spaliere. Dupa primul val de inflorire, lastarii ce au inflorit se vor taia la 3-4 muguri, din care vor lua nastere alti lastari care vor inflori dupa 6-7 saptamani.

Citeste si: Cum poți înmulți butașii de trandafiri în hârtie de ziar

Taierea trandafirilor pomisor

Daca ramurile acestor trandafiri au depasit lungimea de 40 de cm, necesita o taiere toamna la aceasta lungime, pentru protejare pe timpul iernii. De asemenea, plantele de pot inveli toamna cu rogojini, pentru o buna protejare.

Primavara, ramurile se taie la 20-25 cm, indiferent de inaltimea trunchiului. Se vor elimina ramurile subtiri ce indesesc coroana.

Taierea trandafirilor miniatur

Acestia se vor tunde la o inaltime de 10-15 cm, in functie de vigoare. Se vor elimina ramurile imbatranite si se vor aplica taieri de rarire, daca tufele s-au indesit prea mult.

Pot fi plantati pe marginea aleilor, cultivate in ghivece, jardiniere , folositi in amenajari gen rocarii sau ca plante solitate.

Prezinta flori si frunze mai mici decat celelalte tipuri de trandafiri, iar inaltimea plantelor in conditii normale nu depaseste 40 de cm.

Taierea trandafirilor floribunda și polyantha

Se va executa o taiere lunga, la 6-10 muguri, eliminandu-se si ramurile vechi de 3-5 ani, care prezinta coaja cenusie-negricioasa, lasand pe planta 8-12 ramuri viguroase, ce pornesc de la baza.

Taierea scurta la aceasta grupa va conduce la epuizarea tufelor in cativa ani, lastarii vor avea flori putine, iar acest lucru va trebui evitat.

Ghidul taierilor la trandafiri: 

Sursa tabel. Gradina Bakker

Sursa: Casa.Acasa.ro

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
6 + 8 =


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.