Cum a salvat casa ţărănească din satul copilăriei un român stabilit în Germania

iosif muresan
SURSA FOTO Facebook/Casa Naturală din Hăşmaş

Un român stabilit în Germania de aproape 20 de ani readuce la viaţă o casă ţărănească veche din locurile în care și-a petrecut copilăria.

Iosif Marin Muresan, în vârstă de 40 de ani, a plecat din România în urmă cu aproape două decenii, dar nu şi-a uitat niciodată rădăcinile.

El locuieşte în Germania din anul 2001, însă vizitează în fiecare concediu satul Hășmaș, din județul Sălaj, de care se leagă fiecare amintire din copilăria lui.

Dragostea pentru meleagurile natale l-a determinat, în urmă cu aproape trei ani, să achiziţioneze  o casă veche, ţărănească, aflată în stare avansată de degradare.

„Locuind în Germania din anul 2001, m-a luat şi pe mine dorul de ţară, îndeosebi de satul copilăriei. M-a întristat să găsesc un Hăşmaş pustiit, cu atât mai mult cu cât mă leagă de el atâtea amintiri frumoase.

Casa Naturală din Hăşmas 3
Așa arăta casa atunci când a cumpărat-o

Am descoperit, cu părere de rău, că în România, cele mai multe case vechi ori s-au degradat din cauză că nu au fost întreţinute corespunzător, ori au fost demolate. Un lucru foarte dezamăgitor, deoarece în acest fel noi, românii, ne ştergem propriile amintiri şi distrugem o bună parte din cultura noastră.

În orice caz, este mai uşor pentru un român care locuieşte în străinătate şi al cărui dor de ţară, de locurile natale şi de locurile copilăriei este nespus de mare, să vada lucrul acesta şi să încerce să facă ceva pentru a-l opri”, a mărturisit bărbatul pentru Adevărul.

Casa Naturală din Hăşmaş

Pentru a alina dorul faţă de bunici și de copilărie, românul a cumpărat, în 2015, casa fostului diac, o construcţie tradiţională, din cărămizi din lut, situată în centrul satului.

Între timp, Iosif a dotat csa cu paturi confecţionate manual, cu saltele din paie.

Casa Naturală este, în prezent, singura casă din Hăşmaş în care se mai poate dormi pe astfel de saltele.

Casa Naturală din Hăşmaş, Sălaj 1

Proiectul l-a costat în jur de 16.000 de euro, din care 12.000 de euro reprezintă cheltuielile cu reabilitarea.

Casa Naturală din Hăşmaş, Sălaj 3Iosif Mureşan se întoarce la Hășmaș de câteva ori pe an, împreună cu soţia, de naţionalitate germană, şi cei doi băieţi ai lor, de 13, respectiv 15 ani, ca să-şi încarce bateriile,  potrivit Adevărul.

Casa are chiar şi pagină pe Facebook – Casa Naturală din Hăşmaş, Sălaj – unde proprietarul postează fotografii ce surprind viaţa la ţară.

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
18 + 24 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.