Alegerile locale au fost amânate. Mandatele primarilor au fost prelungite până pe 31 decembrie 2020

Starea de urgență în care se află România datorată pandemiei de coronavirus, obligă autoritățile să schimbe calendarul alegerilor locale, care au fost programate inițial pentru data de 7 iunie. Astfel, în ședința de luni, Guvernul a decis prelungirea mandatelor aleşilor locali până cel târziu la data de 31 decembrie 2020.

Totodată, Executivul reduce la jumătate numărul de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor.

Ionel Dancă, şeful Cancelariei primului ministru, a anunțat la finalul ședinței de Guvern că ordonanța de urgență privind prelungirea mandatelor pentru autoritățile locale a fost adoptată. „Luând în considerare situaţia extraordinară actuală impusă de starea de urgenţă ca urmare a epidemiei cu coronavirus, ordonanţa de urgenţă privind prelungirea mandatelor pentru autorităţile locale, a fost adoptată. Deasemenea, Guvernul a prelungit mandatele în curs ale autorităţilor administraţiei publice locale până cel târziu la data de 31 decembrie 2020”, a încheiat Ionel Dancă.

Și numărul de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor la alegerile locale au fost reduse la jumătate.

„Având în vedere greutățile din această perioadă dar și din perioada preelectorală atunci când se vor desfășura activităţilor necesare adunarea semnăturilor dar și pentru înscrierea în campania electorală, Guvernul în colaborare cu Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne au inițiat un act normativ care reduce la jumătate numărul de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile locale. Obligaţia privind numărul minim de susţinători a fost redusă la 25.000 pentru a propune candidaturi la alegerile locale de către partide politice, alianţe politice, alianţe electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale iar dosarele de candidatură și  listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse în format electronic” a msi spus șeful Cancelariei. Listele pot fi depuse în cel mult 30 de zile de la începerea perioadei electorale.

Facebook Comments