”Maşina care urcă singură dealul”. Fenomenul misterios din România care intrigă atât turiştii, cât şi savanţii – VIDEO

drumul unde masina urca singura
Sursa foto: Captura TV

Mulți români știu că pe drumul dintre localităţile Budeşti şi Cavnic din județul Maramureş există un fenomen în care maşina „urcă” singură panta.

Acesta este un fenomen care are loc în mai multe zone din România și de pe glob, dar drumul din Maramureș este mai cunoscut.

Mulți oameni cred cu tărie că este vorba despre un fenomen paranormal sau despre o zonă puternic magnetizată, însă cel mai probabil este vorba doar despre o iluzie optică.

Mai exact, ochiul este minţit de peisaj că drumul urcă la deal, când, în realitate, el coboară. Experţii sunt de părere că este vorba despre o rupere de pantă cu schimbare de unghi, dând impresia de deal, deşi panta continuă.

Articolul continuă după recomandări:

Citește și: Misterele celor mai stranii „pietre vii” din România. Ciudăţeniile care cresc de 15 milioane de ani după fiecare ploaie – VIDEO

Citește și: Comuna din România care uimeşte pe toată lumea. Imagini spectaculoase care îţi taie respirația

Citește și: Locul din România unde bărbații au voie să aibă patru neveste. Tinerele sunt evaluate în functie de culoarea părului …

De-a lungul timpului, oamenii au oferit explicaţii conform cărora există o ciudăţenie în gravitaţia Pământului (în engleză s-a împământenit termenul de gravity hill pentru acest fenomen) sau o fluctuaţie a câmpului magnetic, explicaţia este mult mai simplă, scrie și Curiosity, citat de Descoperă.ro

Dar, totul constă într-o iluzie optică care este cauzată de unul dintre două lucruri.

Primul este orizontul: dacă poţi vedea punctul din orizont unde drumul dispare, creierul interpretează drumul ca fiind drept, chiar dacă este în pantă. Dacă orizontul este înalt, interpretezi drumul ca mergând la vale şi viceversa, fără să se ţină cont de direcţia de înclinare a pantei.

A doua cauză este contextul: atunci când evaluezi înclinarea unei pante în funcţie de înclinările din jurul acestora. Dacă o pantă care este înclinată la vale este flancată, urmată sau precedată de alta cu o înclinaţie mai mare, tot la vale, prima va fi percepută ca având înclinaţia în direcţia opusă, spre deal.

Astfel de fenomene au mai fost înregistrate şi zona Bucium, din Iaşi, dar şi în Munţii Gutâi, la trecerea dintre  Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, Pasul Tihuţa şi chiar o porţiune în Babadag, Tulcea, Obârşia Lotrului, Buzău sau Măgura Baciului, Bacău.

Dacă pentru zona Cavnic din Maramureş se ştie că este vorba despre o iluzie optică, pentru celelalte zone încă nu este nimic sigur.

Experţii spun că poate fi o iluzie optică, dar şi un câmp electromagnetic care să influenţeze deplasarea autovehiculului.

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
30 + 9 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.