Iunie, primele măsuri de relaxare. Fără planuri de 1 Mai

Specialiștii care gestionează pandemia de coronavirus din România spun că abia în luna iunie ne putem aștepta la primele măsuri de relaxare. Până atunci însă, trebuiesc adoptate anumite măsuri care să permită vârstnicilor și copiilor să poată avea o minimă activitate în aer liber. Totuși, specialiștii recomandă cetățenilor să nu își facă program de 1 Mai, deoarece măsurile vor fi la fel de stricte ca până acum. Aceștia precizează că este încă prea devreme pentru o relaxare a restricțiilor, scrie stirileprotv.

Începând de luna viitoare, primele măsuri de ieșire din izolare ar putea fi adoptate gradual. O relaxarea a restricțiilor vor fi luate în calcul abia când vor fi întrunite trei condiții esențiale: numărul de cazuri noi  să scadă mai multe zile consecutiv, modul de răspândire să se transforme din comunitar în răzleț și fără să apară noi focare, iar sistemul sanitar să se afle într-un echilibru raportat la numărul total de cazuri așa încât să poată face față la eventuale creșteri bruște după o relaxare a interdicțiilor.

„Dacă noi continuăm să menținem măsurile, înseamnă că ele sunt necesare. Atunci când vom considera că o anumită măsură nu mai este necesară, în cel mai scurt timp măsura este eliminată. Este devreme să discutăm de măsuri de relaxare. Dacă credem că s-a terminat cu Paștele și, gata, relaxăm situația, nu va fi așa. Dacă am zis că după 1 mai, deci în cursul lunii mai poate că vor fi cândva primele măsuri se relaxare, poate prin 10, în 11, prin 15. Nu știu ce să vă spun, poate înainte, după, depinde cum evoluează situația”  a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.  

Specialiștii mai cred că persoanele vulnerabile vor avea nevoie totuși de mai multa atenție.

“Pentru a veni în sprijinul persoanelor vârstnice dar și al copiilor, cred că trebuie să ne gândim să aplicăm și noi exemple pe care deja le aplică alte state, în ceea ce privește activitatea fizică.  Trebuie să găsim soluții încât și unii și ceilalți să poată să aibă o minimă activitate fizică”, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

În momentul în care eventualele măsuri de relaxare vor fi adoptate, se va ține cont de nevoile tuturor categoriilor de persoane. Chiar și aceste măsuri mai au de așteptat pentru că deocamdată cuvântul de ordine rămâne izolare.

Măsurile de distanțare rămân valide. Rugămintea specialiștilor pentru populație de 1 mai este să evite să-și facă planuri de ieșire. Relaxarea nu se va face brusc, se va face treptat, într-un mod foarte bine calculat.

Orice măsură de relaxare a interdicțiilor va fi luată,  România trebuie să respecte măsurile luate în celelalte state europene așa cum a recomandat Comisia Europeană.

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
6 + 2 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.