Deputatul Octavian Petric susține constructorii care cer Guvernului modificarea de urgență a OUG 114/2018

Patronii firmelor de construcții din județul Satu Mare trag un semnal de alarmă vizavi de efectele Ordonanței de Urgență a Guvernului 114, iar la inițiativa Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (PIMM) din Satu Mare și a deputatului de Satu Mare, Octavian Petric, au semnat astăzi și o petiție. Prin această petiție se cere modificarea de urgență a Ordonanței 114/2018 pentru sectorul construcțiilor.

”Am susținut de la început demersul reprezentanților firmelor de construcții din județul Satu Mare și i-am încurajat să se unească și să-și apere interesele. Sunt nu doar interesele unor antreprenori care creează plus valoare în economie, ci a mii de angajați și ale administrațiilor locale blocate de un Guvern care nu a anticipat efectul pe orizontală.

Provin din mediul de afaceri și știu foarte bine cât de multe probleme a creat OUG 114, nu doar în domeniul construcțiilor ci și în alte domenii. Sunt consecințe pe care le simțim indirect toți, toată economia.

Inițiativa constructorilor vine într-un context în care OUG 114 a blocat pur și simplu administrațiile locale care au proiecte, adică i-a blocat pe cei mai harnici primari, iar mediul de afaceri l-a împins spre faliment. De aici încolo intrăm într-o zonă pe care Guvernul a scăpat-o de sub control și pare să nu aibă soluții.

Majorarea salariului minim în construcții a fost o măsură bună, dar se vede că nu a fost analizat impactul pe orizontală și de aici derivă o mulțime de probleme, atât pentru mediul de afaceri cât și pentru administrațiile locale. Înțeleg că în final va fi propusă o petiție ce va fi adresată Guvernului și vreau să vă asigur că, prin calitatea pe care o am de parlamentar și copreședinte al PRO România Satu Mare, voi susține solicitările voastre la forurile responsabile și sper ceea ce propuneți să se concretizeze”, a declarat deputatul Octavian Petric.

În petiție se arată că în urma aplicării OUG 114 din 28 decembrie 2018, societăţile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul de construcţii în judeţul Satu Mare solicită Guvernului României să analizeze în regim de urgenţă modificarea OUG 114/2018 pentru sectorul construcţiilor prin actualizarea valorii tuturor lucrărilor aflate în derulare, precum şi a celor care urmează a fi scoase la licitaţie.

Și asta pentru că, potrivit specialiștilor din domeniu, a avut loc creșterea excesivă a prețurilor materiilor prime. Creştere a preţurilor care se situează între 15% şi 40%. Un alt efect direct este creșterea salariilor impuse sectorului de construcții. De asemenea, majorarea salariilor în sectorul bugetar a dus la migrarea unui număr foarte mare de ingineri de la privat spre stat.

Patronii solicită actualizarea de urgenţă a valorii tuturor lucrărilor aflate în derulare, precum şi a celor care urmează a fi scoase la licitaţie, conform preţurilor din piaţă la ora actuală, atât în ceea ce priveşte tarifele manoperei cât şi preţurile materiilor prime, incluse în cadrul lucrărilor.

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.