Un număr tot mai mare de ţări îşi repatriază rezervele de aur ca protecţie faţă de sancţiunile impuse de Occident Rusiei

    Criza produsă anul trecut pe piaţa financiară anul trecut a provocat pierderi pe scară largă pentru administratorii de fonduri suverane, care îşi regândesc ”fundamental” strategiile, considerând că inflaţia mai mare şi tensiunile geopolitice vor persista.

    Peste 85% dintre cele 85 de fonduri suverane şi 57 de bănci centrale care au participat la studiul anual Invesco Global Sovereign Asset Management consideră că inflaţia va fi mai mare în următorul deceniu decât în cel precedent.

    Aurul şi obligaţiunile pieţelor emergente sunt considerate plasamente bune în acest mediu, dar îngheţarea, anul trecut, a aproape jumătate din rezervele de aur şi valută ale Rusiei de 640 de miliarde de dolari, de către Occident, ca răspuns la invazia
    Ucrainei, pare să fi declanşat, de asemenea, o schimbare.

    Sondajul a arătat că ”o proporţie substanţială” a băncilor centrale sunt preocupate de precedentul care a fost creat.

    Aproape 60% dintre respondenţi au declarat că aurul a devenit mai atractiv, iar 68% păstrează rezerve acasă, comparativ cu 50% în 2020.

    O bancă centrală, citată anonim, a spus: ”L-am avut (aur) la Londra… dar acum l-am transferat înapoi în propria ţară pentru a-l păstra ca activ refugiu şi pentru a-l păstra în siguranţă”.

    Rod Ringrow, directorul pentru instituţii oficiale al Invesco, care a coordonat raportul, a spus că aceasta este o viziune larg răspândită.

    ”Dacă este aurul meu, atunci îl vreau în ţara mea” (a) a fost mantra pe care am văzut-o în ultimul an sau ceva”, a spus el.

    Facebook Comments

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Solve : *
    16 + 5 =


    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.