Un jihadist român voia să ajute ISIS să comită un atentat în România – VIDEO

Ionut Catalin Balan - ISIS

România ar putea fi o țintă pentru teroristi, sprijiniți de un român supectat că a a devenit spion pentru ISIS. Este vorba despre un bărbat de 39 de ani din Argeș, care a fost reținut joi de procurorii DIICOT. Bărbatul s-a convertit la islamism, purtând numele Ibrahim, într-o închisoare din Franța și a declarat credință terorismului.

Procurorii DIICOT susțin că, începând cu luna noiembrie a anului 2016, bărbatul ar fi utilizat mai multe conturi personale pe o reţea de socializare prin intermediul cărora ar fi postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste Stat Islamic. De asemenea, ar fi postat înregistrări cu atacuri şi execuţii ale grupării, săvârşite prin decapitare şi împuşcare, pentru a le face cunoscute şi pentru a câştiga noi adepţi.

Citește și: Această mamă şi-a ucis accidental copiii făcând o greşeală comună. Şi tu o faci în fiecare zi!

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că argeșeanul ar fi cules informaţiile în scopul transmiterii sau punerii lor la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, bănuită că ar avea legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Bataclan, Paris, din 13 noiembrie 2015.

Potrivit DIICOT, bărbatul s-a convertit la Islam în 2015, când era în închisoare în Franţa, după ce a comis mai multe furtur

Pe de altă parte, SRI precizează că bărbatul s-a manifestat prin activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi on-line, în favoarea organizaţiei teroriste DAESH, la care şi-a declarat adeziunea. Acesta ar fi fost monitorizat din 2015 de autorităţile din România. Bărbatul avea domiciliul în Lunca Corbului, însă locuia în Muşăteşti, potrivit procurorilor.

Citește și: Afacerea momentului. Cum să faci 3.000 de dolari pe lună vânzând produse pe Amazon

Potrivit Mediafax, argeșeanul s-a deplasat, în primăvara anului 2015, în zona Bazei Militare româno-americane Mihail Kogălniceanu, din Constanţa, pentru a studia căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acest obiectiv este îngrădit.

„Culegerea de informaţii de pe teritoriul României s-a făcut în mod conspirat. Nu a apucat să furnizeze, din fericire. Am reuşit să prevenim. Este un fapt că le-a cules. Nu am susţinut că a reuşit să penetreze un sistem informativ, ci că a cules date şi informaţii despre un obiectiv militar. Ce fel de date, nu putem spune acum, dar chiar dacă profilul aceste persoane este al unei persoane marginalizate, ea a fost pe teritoriul unui stat european unde a fost în legătură cu aceste persoane din grupare, de unde ar fi putut primi indicaţii clare. Scopul culegerii de informaţii de la acel obiectiv militar este unul evident: voia să le furnizeze acelui grup cu care fusese în legătură anterior”, a explicat purtătorul de cuânt al SRI, Ovidiu Marincea.

Citește și: Ideea anului! Un român din Londra ajută românii să se stabilească acolo. Vezi ce le oferă

În momentul în care s-a intors în România, bărbatul a locuit într-o casă dărăpănată de unde anchetatorii au ridicat îmbrăcămintea, Coranul, obiectele de cult și laptopul de pe care posta mesajele de propagandă.

Bărbatul a fost reținut , joi dimineața, de procurorii DIICOT pentru propagandă ISIS în România și urmează să fie prezentat vinery instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă. Dacă va fi găsit vinovat, riscă 20 de ani de închisoare.

Românul are un copil, însă nu locuiește cu mama acestuia, femeia fiind plecată în străinătate. În prezent, bărbatul locuiește în comuna Mușetești și își câștigă existența muncind ca salahor, la diverse societăți comerciale din Pitești.

Surse: Mediafax, Stirile Pro TV

Citește și: Oraşul din România care a scăpat complet de COVID, inclus în topul celor mai sigure destinaţii europene

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
27 + 3 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.