Tratamentul cu plasmă convalescentă, cel mai bun remediu împotriva coronavirusului. Medicii români așteaptă echipamentul de la Ministerul Sănătății

În câteva zile, medicii români vor putea începe recoltarea de plasmă convalescentă. Directoarea Centrului de Transfuzii București, Dr. Doina Goșa, a precizat pentru libertatea.ro că este cel mai eficient remediu împotriva coronavirusului însă așteaptă ca Ministerul Sănătății să le livreze echipamentul care a fost promis încă de săptămâna trecută.

În lipsa echipamentului și a unor teste de determinare a titrului de anticorpi, România riscă să piardă o parte dintre donatori, pacienți care s-au vindecat. Conducerea Centrului de Transfuzii așteaptă de la MS să primească un aparat de plasmafereză. Medicul Doina Goșa a explicat că aferezele centrului, pot fi adaptate la recoltarea de plasmă, însă kitul pentru trombocite este mult mai scump decât cel de plasmă iar ministerul a decis să se folosească plasmaferezele.

Doina Goșa a mai precizat că protocoalele cu spitalele sunt pregătite și sunt gata de semnat. Se vor încheia protocoale cu Spitalul Matei Balș, Spitalul Victor Babeș și cu Spitalul Colentina. Spitalele vor trimite datele pacienților vindecați care au două teste PCR negative pentru ca medicii să-i poată contacta în vederea colectării. De la pacienți se vor recolta 600 ml de plasmă. Aparatul o să recolteze doar plasma din sânge, leucocitele, trombocitele vor fi reintroduse în sistemul sangvin al pacientului vindecat. Este o donare mai ușoară, care afectează mai puțin organismul.

“Momentul recoltării plasmei de la pacienții vindecați este foarte important să nu-l ratăm. Plasma o să fie stocată, congelată. Titriul anticorpilor poate fi verificat și după recoltare. Noi, cei de la centru, ne dorim foarte mult să demarăm aceste recoltări, pentru că știm cât de important poate fi acest tratament pentru pacienții care fac o formă severă a infecției cu COVID”, a mai precizat doctorul Doina Goșa.

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
26 + 23 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.