Scandalul alimentelor. Fanta cu mai puţin suc de fructe, Milka cu mai multe E-uri în magazinele din România

    supermarket
    Sursa foto: Pixabay.com/ Alexas foto

    Un studiu realizat de InfoCons relevă că produsele care ajung la români sunt mai slabe din punct de vedere nutriţional şi conţin mai multe grăsimi decât cele care ajung în vestul Europei, deşi preţul este la fel sau mai mare.

    În urma studiului InfoCons, au fost identificate două produse cu diferențe în lista de ingrediente și valori nutriționale, respectiv Fanta Portocale – băutura răcoritoare carbogazoasă cu suc de portocale și Milka Ciocolată cu lapte, se arată într-un comunicat al InfoCons, remis, duminică.

    În cazul băuturii răcoritoare, în urma analizei produselor din trei țări, au fost sesizate diferențe cu privire la conținutul de suc de fructe: România: minim 5% suc de portocale, din concentrat; Marea Britanie: 3,7% suc de portocale și 1,7% suc de citrice, din concentrat; Spania: 8% suc de portocale, din concentrat.

    O altă diferență sesizată este reprezentată de numărul de aditivi alimentari, în produsele din România regăsindu-se cinci aditivi, în cele din Marea Britanie opt aditivi și, respectiv, în Spania zece aditivi.

    În ceea ce privește produsul Milka Ciocolată cu lapte alpin, în urma analizei produselor din două țări, principala diferență pe care o observăm se referă la numărul de aditivi alimentari.
    Astfel, la produsul din România a fost adăugat suplimentar, pe lângă lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta având rolul de a înlocui parțial ingredientul de o calitate superioară, dar mai costisitor, „unt de cacao”.

    „Recomandăm evitarea consumul frecvent al aditivului E476 sau utilizarea acestuia în alimentația copiilor”, se arată în comunicatul InfoCons.

    Cele două produse, chiar dacă aduc același aport caloric, 530kCal/100g, prezintă mici diferențe în ceea ce privește conținutul de nutrienți. Constatăm astfel că, deși conținutul de grăsimi este mai mic în cazul produsului găsit pe piața din România, respectiv 29g/100g, comparativ cu 29,5g/100g ce se regăsesc în produsul din Spania, acesta ascunde în fapt o cantitate mai mare de grăsimi saturate, respectiv 18g/100g, comparativ cu 17,5g/100g.
    Făcând diferența, reiese un conținut diminuat al grăsimilor bune din produsul comercializat în România, respectiv 11g/100g, față de produsul echivalent din Spania (12g/100g). Diferențe pot fi sesizate și în ceea ce privește conținutul de glucide (mai mare la produsul comercializat în țara noastră), de proteine (mai mic la produsul comercializat în România) și sare (mai mic la produsul comercializat în țara noastră).

    Specialiștii de la Clinica de nutriție KiloStop avertizează cu privire la E-urile regăsite în aceste produse:

    „Cu cât numărul de aditivi alimentari este mai mare, cu atât ficatul nostru are mai mult de muncă în a-i elimina. Observăm că în Marea Britanie și Spania găsim specificația: „conține o sursă de fenilalanină”. Fenilalanina este un aminoacid care se află în compoziția îndulcitorului aspartam. Există o afecțiune genetică numita fenilcetonurie, care reprezintă incapacitatea organismului de a metaboliza fenilalanina. Fenilcetonuria este o afecțiune gravă care poate duce la retard psihic dacă nu este tratată de timpuriu. De aceea, produsele care conțin această substanță trebuie să aibă pe ambalaj un avertisment în acest sens”.

    În urma efectuării unor cercetări, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia și Slovacia au sesizat anul trecut Comisia Europeană privind standardele duble ale calității produselor vândute de unele companii în est, față de cele din vest.

    Un europarlamentar solicită implicarea premierului

    Europarlamentarul PNL Daniel Buda solicită premierului Mihai Tudose și ministrului Agriculturii, Petre Daea, să își unească eforturile cu liderii țărilor din grupul de la Vișegrad pentru demersuri la Comisia Europeană, astfel încât să se evite standardele duble de calitate la alimentele comercializate.

    „În timp ce liderii statelor Grupului de la Vișegrad, Slovacia, Cehia, Ungaria și Polonia, au depus numeroase eforturi care să ateste faptul că anumiți producători comercializează în statele din Europa de Est alimente cu o calitate inferioară față de alimentele comercializate în Europa de Vest și vor dezbate zilele viitoare această problemă cu reprezentanții Comisiei Europene, în România acest subiect nu mai reprezintă, din păcate, o prioritate pentru Guvernul PSD”, a afirmat Buda pe pagina de Facebook a PNL.

    El a spus că ministrul Agriculturii ignoră această problemă.

    „Ministrul Agriculturii, precum și alți oficiali care ar trebui să fie implicați în acest proces de evaluare, preferă doar să anunțe ca „vom face, vom drege”, sfidând în continuare și manifestând un dispreț profund față de toți cetățenii români cărora li se interzice dreptul de a cunoaște ce consumă și dacă sunt sau nu cetățeni de mâna a doua în UE”, a mai afirmat Buda.

    Europarlamentarul îi cere premierului și ministrului Agriculturii să se implice în demersurile țărilor grupului de la Vișegrad.

    Loading...
    Facebook Comments

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Solve : *
    21 + 29 =


    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.