Prima femeie ministru din România. Avea studii la Harvard și a revoluționat medicina. Povestea impresionantă

România are în premieră un prim ministru femeie. Viorica Dăncilă a fost desemnată de președintele Klaus Iohannis să alcătuiască un nou cabinet, după demisia lui Mihai Tudose, însă, prima femeie ministru din România avea studii la Harvard şi a deschis prima clinică de neuro-chirurgie din ţara noastră, notează agenția Mediafax.

În 1946, Florica Bagdasar, medic specialist în neuropsihiatria infantilă, devenea prima femeie ministru din Guvernul României.

Născută 24 ianuarie 1901, Florica şi-a dedicat întreaga viaţă asistenţei neuropsihiatrice şi educaţionale a copiilor.

După ce a terminat studiile despre sănătate publică, din cadrul Universităţii Harvard, Florica şi soţul acesteia, Dimitrie Bagdasar, au deschis prima clinică de neurochirurgie din România, unde au avut loc primele intervenţii pe creier în condiţii improvizate, scrie Mediafax.

După ce soțul ei a murit, ministru al Sănătăţii din Guvernul Petru Groza, Florica Bagdasar a fost numită succesoarea acestuia. Mandatul acesteia a ținut aproape 2 ani.

În acele vremuri, ţara se confrunta cu foametea şi sărăcia, Moldova luptându-se cu epidemia de tifos exantematic, iar Dobrogea cu epidemia de malarie.

În august 1948, când se afla în inspecție în Dobrogea, în cadrul campaniei antimalarie, Florica Bagdasar a fost eliberată din funcția de ministru al Sănătății, fără vreo explicație prealabilă.

După terminarea mandatului de ministru, a fost asaltată de intimidări şi ameninţări, a pierdut funcţia de director al Centrului de Igienă Mintală din Bucureşti, dar şi toată averea.

Un an mai târziu, a fost numită conferențiar universitar la Institutul Medico-Farmaceutic din București, iar în octombrie 1957 vicepreședintă a organizației Crucea Roșie din România.

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.