Orașul din România administrat după cum scrie în cărți. A fost desemnat cel mai eficient și sigur

Oradea

Orașele Transilvaniei au avut o dinamică importantă în ultimii ani. Pe lângă marile orașe, Cluj-Napoca, Brașov, care au avut o reală transformare și unde calitatea vieții a crescut constant, un al oraș a cunoscut o dezvoltare extraordinară în ultimii zece ani. Oradea poate fi oricând un exemplu de “așa da”.

Ilie Bolojan este primarul Oradei, un oraș care s-a transformat în ultimii ani și a fost desemnat cel mai eficient și sigur oraș din România, cu cea mai eficientă administrație, cei mai veseli oameni de la noi și singura localitate din țara noastră care face parte din rețeaua orașelor Art Nouveau, scriu jurnaliștii de la Știrile Pro TV.

Până acum aici s-au investit 240 de milioane de euro. Asta înseamnă 1225 de euro pe cap de locuitor, mare parte din fonduri europene, un record pentru România

”Orașul Oradea este orașul care copiază modele de bună practică și le pune cu rapiditate și fermitate în realitate aici. Ăsta e marele secret. Nu e nimic secret.

Primarii New York-ului sunt primari legendari. Nu pentru ca au fost la New York, ci pentru că au făcut ceva. Și nebunul de Bloomberg (n.r. fostul primar al New York-ului) a scos o carte: ”Cum se administrează un oraș”. Cât e lățimea străzilor, cum e pun bordurile, cum se plantează arborii, cum se pun instalațiile de termoficare, trotuare, piste de bicicleta. Există standardizat în lumea asta, nu există motive să nu știi”, a declarat Ilie Bolojan, primarul  din Oradea.

CITESTE SI: Oraşul din România, renovat, care acum rivalizează cu Barcelona sau Budapesta

oradea

În 2008, Primăria Oradea avea 1000 de angajați, astăzi are cu 300 mai puțini.

”Ce înseamnă asta în traducere liberă? Înseamnă că în loc de 9 milioane de euro cheltuieli de personal anuale am avut 7 milioane de euro cheltuieli de personal. Și am economisit 2 milioane în fiecare an. … Efectul este că am construit în acești ani numai din acești bani 2 poduri peste Crișul Repede”, mai spune Ilie Bolojan.

Din cărțile de marketing a înțeles că fiecare loc trebuie să își pună în valoare ce are mai de preț. Oradea are clădirile istorice.

CITESTE SI: Acesta este cel mai atractiv oraș din România. A luat fața Capitalei și a Clujului

”Am avut un plan de a le pune în valoare în așa fel încât să avem un centru de oraș distinctiv european. Care să aibă fațadele reabilitate, să aibe zona pietonală în care să te poți plimba, să nu vină mașinile pește tine, să aibe spații unde să îți poți parca mașinile, nu pe carosabil, ci în afară carosabilului și, de asemenea, să existe o abordare a centrului nostru istoric, ca la un mall.

palatul-vulturul-negru

Trebuie să aibă cam aceleași servicii. Oamenii nu vin în centrul istoric dacă nu este gândit ca un mall. Nu trebuie numai baruri, că nu funcționează. Trebuie să fie o combinație de spații de alimentație publică cu spații de vânzare, magazine de tip ancoră cu anumite cârlige turistice, top 10 atracție. Trebuie gândit că un mall, pentru că s-a văzut ce s-a întâmplat în România, centrele au fost golite de acești magneți care sunt mallurile, care au fost amplasate de obicei la marginea orașului și au golit centrul”, a mai spus primarul Oradei.

Primăria acordă împrumuturi pe 5 ani fără dobânda celor care își reabilitează fațadele și mărește impozitul cu 500 la sută pentru cei care refuză reabilitarea.

CITESTE SI: Oraşul din România care a ajuns pe lista scurtă a americanilor, imediat după Geneva

Oradea vazuta din balcon

În plus, primăria se ocupă și de proiectul de reabilitare pentru a păstra arhitectura clădirilor construite în stilul Art Noveau.

Mihai Jurca, director Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea: ”Art Noveau este un stil arhitectural specific perioadei 19000, care are elemente florale zoomorfe. Îl găsim și în Viena și în Budapesta. A fost un curent arhitectural”.
Până în 2020, Oradea își propune să reabiliteze peste 200 de clădiri și să transforme mai multe străzi în spații pietonale.

Ca să fie loc pentru pietoni, primăria a construit parcări supraterane și a scos traficul greu din oraș.

Alex Dima: ”Așa ar trebui să arate fiecare oraș din România. În primul rând să avem centuri ocolitoare. Oradea are. Pe două benzi pe sens. Se întinde pe mai bine de 20 de kilometri. Și tot traficul, care înainte străbătea orașul, este direcționat pe lângă.”

Sursă Foto și text: Știrile Pro TV

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.