Dezinfectantul care poate fi făcut în casă. Simplu și rapid, iată rețeta

Cea mai ieftină și rapidă soluție de dezinfecție poate fi preparată în casă. Organizația Mondială a Sănătății anunță că soluția se obține din înălbitor de rufe.

Atenție, însă, este vorba despre o substanță iritantă pentru mucoasa respiratorie și pentru ochi, și care trebuie manevrată cu grijă atunci când este preparată sau folosită pe diverse suprafețe.

Substanța activă a înălbitorului de rufe, căci despre el este vorba, conține substanță activă numită hipoclorit de sodiu în concentrație de cinci la sută iar pentru a putea fi folosit ca dezinfectant trebuie diluat: o parte clor, nouă părți apă, menționează  recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, citată de stirileprotv.ro.

Cu soluția astfel obținută pot fi curățate clanțele ușilor, chiuvetele, peretii din baie, cheile, preșul de la intrarea în locuintă. De asemenea, soluția poate fi pulverizată pe tălpile pantofilor, înainte să intrați în casă. Este cunoscut faptul că noul coronavirus este rezistent și ușor de luat. Chiar și așa soluția este iritantă, așadar trebuie respectate anumite reguli.

Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Soluția este foarte iritantă exact pentru acele mucosae care sunt afectate de coronavirus. Sigur trebuie să curățăm, însă, pentru ca să ne și protejăm sănătatea respiratorie, trebuie să aerisim. Cu aerul de afară nu există riscul să între în case și un coronaviorus, numai în cazul în care tușește și strănută o persoană în dreptul ferestrei noastre”.

Amestecul se prepară cu fereastra deschisă, și este recomandat să rămână deschisă cel puțin o jumătate de oră după prepararea soluției. Timpul optim pentru ca dezinfectantul să își facă efectul pe suprafețele pulverizat, este de 10-15 minute, apoi trebuie șters.

Alergii la polen

Primăvara aduce cu sine și creșterea numărului de alergii.  În jur plutesc polenurile de plop, alun, arin și mesteacăn. Persoanele care se știu alergice la aceste tipuri de polen, trebuie să țină geamurile închise până la ora 18.00, moment în care pulberile de polen începe să se depună.

Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Cei care știu că suferă de alergii la polenuri trebuie să fie mai precauți. În rest, deschideți, oameni buni, geamurile”.

Brândușa Petrutescu, medic imunolog: „Referitor la soluția de dezinfectare, spațiile în care s-a pulverizat trebuie foarte bine aerisite. Pentru ca aerul să fie de calitate, ajută și sistemele de purificare și de absorbție a mirosurilor puternice”.

Specialiștii mai spun că în această perioadă este bine să nu se folosească odorizante de cameră și spray-uri anti-statice pentru mobilă. Aceste substanțe agresează suplimentar mucoasa respiratorie.

Soluția din înălbitorul de rufe omoară ARN-ul viral, adică informația genetică a virusului, care în celulele umane se divide în mai multe particule virale.

Preparatul nu se lasă la îndemâna copiilor! Nu se combină cu oțetul, pentru că produce gaze toxice. Și nici cu alcoolul sanitar, pentru că se transformă în chloroform. Dezinfectantul preparat în casă poate fi păstrat cel mult patru zile, apoi se prepară altul.

Citește și: Mai mulţi români care veneau din Italia ar fi minţit la frontieră că vin din Germania

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
4 + 5 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.