Cine sunt momarlanii și unde îi găsim în România?

momorlanii din valea jiului

Pe Valea Jiului, in apropiere de orasul Petrosani, isi duce traiul o comunitate restransa, bogata in traditii si obiceiuri. Tinutul momarlanilor este unul dintre cele mai spectaculoase si deosebite locuri de pe meleagurile romanesti, un loc uitat de lume care pastreaza traditii stravechi ce dateaza inca din vremea dacilor, scrie blog.hotelguru.ro.

Denumiti adesea “urmasi ai dacilor“, momarlanii au fost primii locuitori ai asezarilor de munte din zona Hunedoarei, cu mult inaintea altor popoare. Mandri gospodari, momarlanii s-au ocupat de cand se stiu cu cresterea animalelor si cu agricultura, lasand la o parte progresul tehnologic si directia in care se indreapta restul oamenilor. Oameni simpli, cu frica de Dumnezeu si chef nebun de viata, momarlanii respecta si acum traditiile mostenite de acum sute de ani si poarta cu mandrie costumul national. De vei trece pragul caselor momarlanilor vei observa dragostea imensa pe care o au fata de traditia romaneasca si fata de obiectele traditionale.

Citește și: Preotul portughez care iubește românii: „Am luptat pentru un popor care mi-a fost trimis de Dumnezeu!”

Citește și: Veniți la revoluția bunătății! Un grup de tineri s-au mobilizat pe Facebook ca să ajute românii din satele izolate

Momarlanii se diferentiaza fata de alte comunitati de pe teritoriul Romaniei datorita istoricului bogat in evenimente si obiceiurilor unice. Mostenite de la daci, traditiile cu care astazi se mandresc momarlanii sunt unele dintre cele mai neobisnuite pe care le vei intalni in satele romanesti.

Momarlanii isi poarta mandri portul traditional, foarte asemanator cu cel al dacilor, nu numai la zile de sarbatoare, ci si la activitatile de zi cu zi. Acesta a servit drept element distinctiv in vremea exploatarilor miniere, cand aici ajunsesera cei din Imperiul Austro-Ungar. Desi, inevitabil, comunitatile au ajuns sa se intrepatrunda si sa se obtina o omogenizare culturala, momarlanii nu i-au privit niciodata cu ochi buni pe strainii veniti sa le invadeze teritoriul.

Sursa selectiva: Blog Hotel Guru

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
26 + 30 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.