A început Săptămâna Mare la ortodocși. Românii se pot deplasa să cumpere carne de miel însă doar cu buletinul și declarația pe propria răspundere.

Restricții și permisiuni pentru pregătirile de Paște, Paște și slujba de Înviere. Autoritățile au adus o serie de răspunsuri pentru această perioadă, legate de deplasările pentru aprovizionarea de Paște și slujba de Înviere, scrie Libertatea.ro. Românii au adresat o serie de întrebări legate de modul în care își pot procura carnea de miel, cum pot participa la slujbe și dacă au voie să își viziteze rudele și în ce condiții.

Autoritățile au precizat că românii au voie să meargă să își cumpere carne de miel de la agenții de la care obișnuiau să cumpere în fiecare an însă doar cu cartea de identitate și declarația pe propria răspundere. În declarație se bifează punctul 2 (asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor). Poliția mai recomandă ca la cumpărături să se deplaseze o singură persoană iar cetățenii să se asigure că că agentul economic este autorizat și respectă toate condițiile igienico-sanitare impuse de instituțiile cu atribuții în domeniu. Trebuie solicitate și documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță sau factură.

În altă ordine de idei, este permisă deplasarea agentului economic la casele românilor cu carnea de miel doar cu documentele documentele necesare conform ordonanțelor militare și documentele de proveniență ale produselor și să poată emite bon fiscal, chitanță sau factură, asupra sa, având în vedere faptul că este interzisă deplasarea comercianților cu turmele de miei în piețele din oraș.

Cetățenii mai doresc să știe dacă pot merge la părinți cu produse pentru masa de Paște. Acest lucru este posibil cu cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care se bifează punctul 4, motive justificate, precum asistența  persoanelor vârstnice, bolnave. Autoritățile recomandă evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.

La întrebarea dacă este posibilă vizitarea părinților la masa de Paște, autoritățile reamintesc că nu sunt permise vizitele de curtoazie în ziua de Paște, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare. În același timp, se recomandă, pe cât posibil, evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă.

Cum pot participa la slujba de Înviere la biserică? Răspuns: Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise în mediul online și pe canale TV. Patriarhia Română a dat publicității o serie de recomandări.

Este permisă deplasarea la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creștine?

Autoritățile amintesc că deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență. Aceste situații sunt reglementate prin ordonanțe militare care permit doar slujbele de înmormântare/cununie/botez desfășurate cu un număr redus de persoane (maximum 8).

Este permisă ieșirea din case după ora 22.00 în proximitatea casei, în cazul în care există biserică în apropiere?

Poliția Română a precizat că se poate ieși în apropierea caselor, în afara curții, pentru a primi lumina de la voluntarii cu care Patriarhia Română colaborează în acest an. Deasemenea este posibilă ieșirea în proximitatea casei pentru a asculta slujba, însă nu deplasarea spre biserică este interzisă, indiferent cât de aproape este situată de casă și nu este permisă formarea de grupuri mai mari de trei persoane. Locuitorii la bloc, pot ieși din casă pentru a primi lumina adusă de voluntarii BOR, dar este esențial să respecte regulile de distanțare socială, să nu aglomereze casa scării și să nu formeze grupuri mai mari de trei persoane.

Poate fi ascultată slujba din stradă?

Autoritățile răspund: Strict ascultarea slujbei nu poate fi invocat ca motiv pentru deplasare în afara locuinței, iar rămânerea în stradă a mai multor persoane care ar putea dori la acest lucru ar putea duce la formarea unor grupuri mai mari de trei persoane, implicit la încălcarea prevederilor Ordonanțelor Militare numărul 2 și 4.

Sunt permise petrecerile (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paștelui?

Doar dacă persoanele locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă trebuie respectate prevederile legale în privința păstrării orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică.

Se poate asista/asculta slujba de Înviere, din fața bisericii, din mașina proprie, fără să se ia contactul cu exteriorul?

Ascultarea slujbei nu este un motiv pentru care să poată fi permisă deplasarea cu declarația pe propria răspundere.

Citește și: Oraşul din România care a scăpat complet de COVID, inclus în topul celor mai sigure destinaţii europene

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
17 + 28 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.