Artistul Samy Briss expune pentru prima dată într-un muzeu din România

Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, miercuri, 22 martie 2023, ora 18.00, la sediul instituţiei muzeale din Strada Armatei Române, nr. 1/A, vernisajul expoziţiei de pictură, sculptură şi desen denumită sugestiv „Memoires”, a artistului Samy Briss, care expune pentru prima dată într-un muzeu din România.

Prezenţa expoziţiei „Memoires” la Muzeul Ţării Crişurilor se datorează în mare măsură Ministerului Culturii, Consiliului Judeţean Bihor şi Primăriei Municipiului Oradea, alături de Ambasada Franţei la Bucureşti prin Institutul Cultural Francez, Ambasada Statului Israel la Bucureşti şi partenerii media Radio France Internationale, TVR Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio România Cultural, Agerpres şi Europa FM. Sponsor al evenimentului este Sun Wave Pharma.

După 12 ani de la prima şi ultima expoziţie în România, Samy Briss, personalitate remarcabilă a lumii artistice internaţionale, se întoarce acasă pentru o expoziţie retrospectivă care însumează peste 110 de lucrări de pictură, sculptură şi desen, din toate etapele de viaţă ale artistului.

„Cu o activitate expoziţională apreciată de marile galerii din lume, Samy Briss şi-a câştigat o binemeritată recunoaştere în afara graniţelor ţării. Multiculturalitatea operei sale ca expresie a libertăţii de gând şi creaţie, unicitatea stilului său, compoziţia aproape poetică a temelor sale, fac opera lui Briss inconfundabilă. Organizarea unei asemenea expoziţii pentru prima dată în ţară, reprezintă, fără îndoială, un demers substanţial, cu o profundă încărcătură simbolică, atât pentru artist, cât şi pentru România”, sublinia Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, despre acest demers la care Ministerul este partener.

S-a născut pe plaiuri moldave, la Iaşi, în 18 mai 1930, între Teatrul Naţional, grădina lui Avram Goldfaden (cel care a fondat la Iaşi, în 1876, primul teatru profesionist în limba idiş din lume) şi capodopera arhitecturii religioase, Biserica Trei Ierarhi. A urmat Institutul de Arte Plastice Bucureşti şi, concomitent, între 1950 şi 1954, a frecventat atelierul pictorului Camil Ressu. Studiile efectuate în proximitatea modelatoare a lui Camil Ressu au impus ideea rigorii şi autoexigenţei pe fondul unei libertăţi de expresie asumate, lucruri pe care Briss le-a deprins imediat în preajma uneia din personalităţile marcante ale artei româneşti, membru titular al Academiei Române. Inventiv şi tenace, Samy Briss a făcut din creativitate o formă de expresie a eului profund, de valorificare a dialogului cu vizualul, esenţializat în expresii memorabile. Ecourile copilăriei ieşene, arhitectura vechilor clădiri monumentale din frumosul oraş moldav îl vor însoţi, ca o sugestivă recuperare a unui timp şi a unui loc, toată viaţa. Între 1955 şi 1957, participă la primele expoziţii de pictură şi grafică. Realizează decoruri şi costume de teatru şi lucrează ca asistent la catedra de scenografie de la Institutul de Teatru Bucureşti, în preajma unor viitori mari regizori. În 1957, expune pentru prima dată la Trienala de Gravură din Elveţia, unde reprezintă România. În 1958, Samy Briss, ca mulţi intelectuali români, devine una dintre victimele valului de „realism socialist”, arta oficială impusă de regimul comunist. Prima sa expoziţie de pictură la Bucureşti este interzisă. Părăseşte România împreună cu familia, la sfârşitul anului 1959. După o lungă călătorie prin Europa, trecând prin muzee şi galerii de artă din Viena şi Napoli, realizând nenumărate schiţe ale vremurilor trăite, ajunge cu vaporul la Haifa, în Israel. Israelul îl apropie de valorile şi simbolurile iudaice, de temele biblice, de tradiţiile, sărbătorile şi de muzica populară evreiască, pe care le vom regăsi, desigur, reflectate în opera sa. Tot acum, îl cunoaşte pe cofondatorul mişcării Dada, Marcel Iancu, de care-l va lega o prietenie fructuoasă şi decisivă pentru tot restul carierei. Din 1961-1966, de numele său se leagă realizarea unor decoraţiuni murale pentru spitale, biblioteci, hoteluri, instituţii publice etc.

La îndemnul sculptorului Dani Karavan, cel care a realizat uriaşa sculptură a zidului din parlamentul israelian, Knesset, numită „Rugaţi-vă pentru pacea Ierusalimului”, Samy Briss expune pentru prima dată la Tel Aviv. Până în 1970 participă la mai multe expoziţii de grup în Israel şi în străinătate.

Începutul anului 1971 îi aduce lui Briss primul contract cu adevărat important. Galeria pariziană Romanet îl invită să expună la Paris şi îi propune un contract de exclusivitate pe 5 ani. Cu o condiţie: să se mute la Paris. Odată acceptat contractul, urmează, din 1972, primele sale expoziţii în Franţa, Statele Unite şi în întreaga lume. Contactul direct cu experienţe din arealul stilistic al lui Picasso, Paul Klee, Victor Brauner sau din repertoriul lui Braque, ori al pictorului din Vitebsk, M. Chagall, i-au reconfigurat patrimoniul de imagini din spaţiul românesc, israelian, francez şi nu numai. Ca o recunoaştere a artei şi aprecierii la nivel internaţional de care se bucură opera sa, în 2019, Samy Briss a fost numit Chevalier des Arts et des Lettres de către guvernul francez, la propunerea marelui om teatru şi bunului său prieten, Georges Banu.

Expoziţia de la Muzeul Ţării Crişurilor, care deschide seria expoziţiilor din România, este cel mai amplu demers vizând arta lui Samy Briss în ţara noastră. Peste 110 lucrări pictură, sculptură, desen, neexpuse niciodată „acasă”, reprezintă patrimoniul acestei expoziţii. Ele vor fi completate de repere de viaţă personală şi artistică, de asemenea, neexpuse în România. Fotografii din atelier, invitaţii la expoziţiile personale şi de grup din lumea întreagă, documente cu importanţă majoră în devenirea sa, scrisori de la personalităţi importante ale lumii culturale internaţionale, extrase din mari nume ale presei cotidiene şi de artă, referitoare la opera sa, se vor regăsi, de asemenea, în expoziţie.

O menţiune aparte: afişul expoziţiei interzise în România din 1959 şi câteva dintre lucrările care ar fi trebuit să facă parte din acel demers, păstrate cu grijă de artist, vor întregi acest proiect expoziţional.

„Arta este expresia spiritului uman. Unde este sufletul în munca mea… ei bine, cu siguranţă că este din cap şi scapă prin mână (…) Cel mai rău lucru posibil pentru pictură este să impui o formă şi să-l privezi pe pictor de libertatea sa. Este criminal, este criminal, ucide totul. Eu am trăit asta, a trebuit să trec prin asta (…) Tot ceea ce am de spus este spus prin pictura mea. Există doi creatori în spatele fiecărei lucrări de artă: persoana care a făcut-o şi persoana care o priveşte. Pictura este o invitaţie la descoperire şi la surpriză, din care oricine poate vedea şi lua orice de care are nevoie pentru a purta cu el în propria călătorie prin viaţă”, mărturisea Samy Briss despre crezul său artistic!

Alese mulţumiri partenerilor acestui proiect expoziţional, unic în România, în ceea ce priveşte opera lui Samy Briss: Ministerul Culturii, Ambasada Franţei prin Institutul Cultural Francez, Ambasada Statului Israel, TVR Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio România Cultural, Agerpres, Europa FM şi sponsorului acestui eveniment, Sunwave Pharma.

Iniţiatorul şi curatorul acestei expoziţii este doamna Adina Renţea, specialist cu peste 30 de ani de experienţă muzeală.

Expoziţia va rămâne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în 30 aprilie a.c.

Facebook Comments