Zilele prevenirii dezastrelor. Cât de pregătiţi suntem pentru a preîntâmpina efectele lor?

„Zilele Prevenirii Dezastrelor” este un proiect ce are ca principal scop acţiunea de informare precum şi responsabilizarea comunităţilor locale, prin creşterea gradul de conştientizare a măsurilor de prevenire cu privire la diverse situaţii de urgenţă care ne pot pune viaţa în pericol. La sfârşitul săptămânii trecute, în parcarea Sălii Transilvania din municipiul Sibiu a avut loc cea de-a doua ediţie a acestui eveniment.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Energia Inteligentă, cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a pus la dispoziţia vizitatorilor Centrul Mobil de Instruire a Populaţiei, dar şi cu susţinerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu, ai cărui reprezentanţi au susţinut acţiunile de informare.

Clubul Câinilor Utilitari (CCU) s-a alăturat Asociaţiei Energia Inteligentă, în calitate de partener şi la această ediţie a evenimentului „Zilele prevenirii dezastrelor” şi a susţinut prin echipele om-câine, pregătite în cadrul organizaţiei, demonstraţii de dresaj canin şi sesiuni de informare în ceea ce priveşte utilizarea câinilor în activităţile de căutare-salvare. O acţiune simulată de căutare-salvare persoane dispărute în dărâmături, a fost organizată vineri, în colaborare cu ISU Sibiu în Castelul Turnu Roşu – Boiţa, iar în ziua următoare voluntarii CCU s-au alăturat acţiunii de căutare a studentei Angelika Maurer, dată dispărută în urmă cu o lună, în sprijinul Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu.

Dumitru Chisăliţă, Preşedintele Asociaţia Energia Inteligentă:

„Acţiunile de informare şi responsabilizare a comunităţilor locale cu privire comportamentul pe care trebuie sa îl adopte în situaţii ce pot pune vieţi în pericol precum cutremure, incendii sau dispariţii de persoane, sunt întotdeauna bine-venite şi am constatat că oamenii manifestă un interes crescut faţă de acest gen de pregătire, în special în urma seismelor petrecute în Gorj, dar şi în urma evenimentelor tragice care au avut loc recent în Turcia. Totodată ne bucurăm de parteneriatul încheiat cu cele două entităţi, deoarece în acest mod am putut crea un cadru propice pentru un antrenament comun Clubul Câinilor Utilitari – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, cărora le mulţumesc pe această cale pentru ca s-au alăturat proiectului. Asociaţia noastră a fost preocupată în cei peste 6 ani de activitate de derularea acţiunilor educative şi aşteptăm cu interes să fim prezenţi în toate locaţiile incluse în proiectul „Zilele prevenirii dezastrelor” în 2023.”

Lt. col. Trefaş Lucian, Inspector şef al ISU Sibiu:

„Pregătirea individuală este un element important pentru o bună gestionare a diferitelor situaţii de urgenţă cu care ne putem confrunta oricând, în orice moment al vieţii. Acest fel de activitate care aduce împreună atât instituţiile cu diferite atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă, cât şi societatea civilă, la activităţi de pregătire, aşa cum de cele mai multe ori se întâmplă în cele mai multe cazuri reale de situaţii de urgenţă, este un beneficiu pentru noi toţi. Putem astfel să ducem la alt nivel nu doar pregătirea noastră, ci şi pregătirea populaţiei. Pe această cale, felicit această iniţiativă a Asociaţiei Energia Inteligentă şi le mulţumesc pentru buna colaborare pe care o avem în sprijinul cetăţenilor.”

Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu:

„Încă din toamna anului trecut, când un eveniment similar a avut loc tot în judeţul Sibiu, la Mediaş, ne-am dorit ca aceste informaţii, care sunt vitale în caz de forţă majoră, să ajungă la cât mai mulţi oameni. Cred că un om informat este un om pregătit, că paza bună trece primejdia rea şi că, la finalul acestor zile în care publicul larg a avut acces la prezentări aplicate privind comportamentul în caz de incendii sau dezastre naturale, am aflat lucruri ce pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, dintre victimă şi supravieţuitor.”

Vlad Popescu, Director, Clubul Câinilor Utilitari:

„În perioada 10-11 martie, 21 de voluntari cu câini salvatori ai Asociaţiei Clubul Câinilor Utilitari au participat la evenimentul „Zilele Prevenirii Dezastrelor”, organizat de Asociaţia Energia Inteligentă, la Sibiu. Aceştia au derulat acţiuni demonstrative de dresaj şi exerciţii de căutare în dărâmături în colaborare cu ISU Sibiu, cu scopul de a creşte capacitatea de intervenţie, dar şi interoperabilitatea dintre autorităţi şi voluntari.
Planificarea şi strategia exerciţiului de căutare în dărâmături a ţinut cont de experienţa acumulată de colegii noştri care au participat la misiunea de sprijin din Turcia, recent lovită de cutremur.

Exerciţiul de intervenţie a fost compus din instalarea bazei centrului de comandă, stabilirea modului de comunicare şi coordonare, şi nu în ultimul rând, căutarea, identificarea şi extragerea presupuselor victime de către echipele mixte formate din echipaje ISU Sibiu şi voluntari cu câini salvatori.”
Evenimentul s-a bucurat de un mare interes, atât din partea copiilor, cât şi din partea adulţilor care au luat parte la acţiunile derulate în cadrul proiectului, pentru un plus de informaţii şi mod de comportare. Vizitatorii, în special cei mici, s-au arătat extrem de încântaţi de sesiunile de dresaj canin organizate de voluntarii CCU şi s-au bucurat de momentele în care au interacţionat cu căţeii.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, al Clubului Câinilor Utilitari şi al Muzeului Gazelor Naturale. Partenerul principal al proiectului este compania ALRO.

Acţiunea „Zilele prevenirii dezastrelor” se desfăşoară pe parcursul anului 2023 în patru locaţii din ţară. Următorul eveniment va avea loc lângă Alba Iulia în luna iunie, fiind urmat de Făgăraş şi Oradea, în toamna acestui an.

Facebook Comments