Măsuri de Paște. Ordonanța militară nr. 8: Piețele rămân deschise, magazinele își pot prelungi programul.

Prevederile Ordonanței Militare nr. 8 aduce măsuri impuse pe perioada sărbătorilor Pascale. Programul magazinelor poate fi prelungit iar piețele rămân deschise. Potrivit Libertatea.ro, numărul de patrule a fost suplimentat pentru noaptea de Înviere , au anunțat ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela și secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu.

„Trecem printr-o perioadă grea, iar acum în prag de sărbători fiecare își face planuri.  Mă adresez unui popor majoritar creștin. Ne confruntăm cu dezechilibre financiare.  Stând în casă și evitând pe cât posibil interacțiunea cu alte persoane vom putea intra mai repede în normalitatea pe care o dorim cu toții. Sunt conștient că românii vor să plece la biserică, să stea la masă cu cei dragi dar e mai bines să avem evităm adunările și să acordăm o atenție importantă respectării restricțiilor pentru că nu vrem să ne confruntăm cu o explozie a cazurilor”, a precizat Marcel Vela.

Secretarul de Stat a reamintit și mesajul pentru românii din străinătate. „Repetăm mesajul pentru românii din afara granițelor: “dacă veniți acasă, sărbătorile le veți petrece în carantină sau izolare, nu cu familia”, a spus Bogdan Despescu. Ordonanța militară nr. 8: cu condiția respectării măsurilor anterioare, este permisă deplasarea în afara locuinței a proprietarilor de permise de pescuit comercial, pe Dunăre şi Marea Neagră, pentru pescuit de acvacultură şi vânzare. Deasemenea, este permisă deplasar a apicultorilor spre și de la stupină, dacă face dovada calității de apicultor. Se mai permite circulația pentru achiziția de vehicule, piese pentru vehicule și pentru reparații.

Zboruri suspendate din 14 aprilie, în și dinspre Spania

Suspendarea zborurilor în și dinspre Spania se prelungește din 14 aprilie. Măsura nu se aplică pentru zborurile comerciale și cele pentru asistență. Pe toată perioada de urgență, piețele rămân deschise pentru agricultori, cu obligația respectării restricțiilor și în baza dovezii calității de agricultor. Deplasarea lor la și dinspre piațe se poate face numai în baza declarației pe proprie răspundere și a certificatului de agricultor.

Farmaciile și plafarurile rămân deschise. Excepție de la carantină fac lucrătorii transfrontalieri și pentru persoane care fac service pentru echipamente medicale, dacă nu au simptome. Se interzice și se suspendă exportul pentru la grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, produse de brutărie și patiserie.

Se suspendă emiterea de certificate fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare supuse acestor resticții. Se interzice încetarea sau suspendarea activității centrelor sociale, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, inclusiv centrelor private.

Autoritățile locale sunt sfătuite să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la intrările în blocuri (o modificare a prevederii incluse în Ordonanța Militară nr. 7) în zilele de joi, vineri și sâmbătă dinaintea Paștelui. Operatorii economici care comercializează produse alimentare își pot prelungi programul de funcționare în funcție de necesități. Pentru a evita situația de la Cluj, autoritățile centrale vor aviza orice transport aerian chiar dacă aeroporturile sunt în subordinea autoritățile județene. Competența totală pentru programul de aterizare-decolare intră în competența Minsiterului Transportului.

Referitor la ordinul de ministru care prevede că medicii sunt cei care decid dacă operează sau tratează un pacient sau nu, în funcție de gravitatea cazului, șeful DSU, a făcut unele precizări. „Majoritatea a interpretat acest ordin ca o sistare completă a activităților din spitale. Nu este așa, dar i s-a dat medicului opțiunea de a opera acum un pacient sau peste o lună. Tratamentele oncologice, femeile gravide, persoanele care au nevoie de investigații urgente, nu pot fi amânate. Cazuri mai ușoare, cum ar fi o proteză de șold, poate fi amânată. Locurile libere trebuie să le păstrăm pentru pacienții cu coronavirus, dar trebuie să protejăm și pacienții. Este o logică în spatele acestui ordin. Nu încărcați spitalele cu cazuri care pot fi amânate”, a explicat Arafat.

Citește și: Oraşul din România care a scăpat complet de COVID, inclus în topul celor mai sigure destinaţii europene

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
11 + 1 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.