Măștile pot fi refolosite dacă sunt dezinfectate corect. Medicii ne învață cum să procedăm.

Ultimele studii arată că măștile chirurgicale pot fi refolosite după igenizare. O mască chirurgicală folosită va putea fi refolosită după 4 zile dacă este ținută într-o pungă de hârtie sau după dezinfectarea prin fierbere timp de trei minute.

Brândușa Petruțescu, medic imunolog a declarat pentru Știrile PRo TV că măștile pot fi refolosite în anumite condiții.

„Măștile pot fi refolosite. Va fi un moment când nu vom mai putea să le folosim zilnic, după fiecare expunere. Virusul nu persistă mai mult de patru zile pe suprafața măștii, care e o suprafață destul de repelentă, adică nu menține particule. Punem masca respectivă într-o pungă de hârtie, notăm ziua în care am folosit-o și să o folosim peste patru zile”, a declarat medicul imunolog.

Masca chirurgicală se poate dezinfecta prin fierbere, timp de trei minute.

„Sunt studii care arată că fierberea trei minute la 100 de grade reduce doar 1% din eficiența măștilor, dar să avem grijă să nu le traumatizăm în timpul fieberii. Punem masca în apă, fierbe trei minute, apoi o spălăm și o lăsăm să se răcească în apă și apoi o punem la uscat”, a declarat Brândușa Petruțescu. .

Deasemenea, medicii spun că clorul și alcoolul distrug materialul măștilor chirurgicale, mai exact le lărgesc fibrele. Important este, totuși, ca acestea să rămână cu un diamentru de cel mult 2,5 microni, adică un spațiu care să nu permită intrarea picăturilor de salivă. Particulele virale sunt mai mici, însă transportul se face cu doar cu ajutorul acesteia.

Noul coronavirus se transmite prin mucoasa nasului, mucoasa orală, mucoasa ochilor și nu prin piele ori urechi.

Veronica Lazăr, profesor imunologie: „La nivelul nasului ori al cavitații orale acesta e preluat de mucus. Prin mucus coboară până în plămân, unde sunt receptorii specifici pentru virus”.

Aici are loc un alt fenomen. Odată ce virusul interacționează cu o celulă, aceasta va lucra doar pentru el și va produce noi particule virale. Infectează apoi celulele din jur.

Deoarece cei mai mulți dintre noi își ating involuntar gura, nasul, ochii, de 23 de ori într-o oră, spălatul pe mâini rămâne sfânt.

Loading...
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
12 + 28 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.