Descoperirea făcută de un român va revoluţiona tratamentul pentru cancer. Testul lui poate detecta cancerul înainte să apară simptomele

Foto: wikimedia.org

Descoperirea făcută de un medic român va revoluţiona toate cunoştinţele despre cancer de până acum.  Victor Velculescu s-a născut în 16 August în Bucureşti şi s-a mutat împreună cu părinţii în Statele Unite ale Americii la vârsta de 7 ani.

A început să facă cercetări în domeniul biologiei moleculare încă înainte de a-şi finaliza studiile la Stanford. A obţinut doctoratul la Johns Hopkins School of Medicine, unde a şi rămas să predea şi să facă cercetare.

Descoperire care ar putea salva mii de vieţi

Descoperirea făcută de echipa coordonată de medicul român este vitală şi se numeşte „biopsia lichidă”.  Testele de sânge sunt relevante în detectarea majorităţii tipurilor de cancer. Patru dintre acestea sunt cele mai letale: cancerul la sân, cancerul la colon, la plămâni şi cel ovarian, susţin specialiştii de la Universitatea Johns Hopkins, citaţi de NBC.

Cercetătorii au descoperit că celulele tumorale eliberează mici bucăţi din ADN-ul lor în sistemul sanguin al pacientului afectat. Acestea se numesc  „ADN-ul tumoral circulant fără celule” (ctDNA).

Mai este încă mult până când acest test va putea fi utilizat la scară largă pentru a detecta cancerul. Rezultatele obţinute de echipă sunt însă încurajatoare.

Citeşte şi: Cât poţi să bei dacă eşti şofer şi în cât timp… 

„Avem rezultate încurajatoare după ce am făcut biopsii lichide. Cele mai multe teste însă s-au făcut pe bolnavi în stagii terminale sau la cei la care ştiam deja ce să căutăm”, a spus Dr. Victor Velculescu, profesor de Oncologie şi Patologie la Centrul Oncologic Kimmel al Universităţii Johns Hopkins.

„Surpriza a fost că am găsit semne la pacienţii în stadii incipiente ale bolii”, a mai spus Velculescu, coordonatorul echipei de cercetare.

Citeşte şi: A apărut combustibilul viitorului! Cum ar fi să alimentezi o dată…

Testele aplicate au relevat particule canceroase în sângele a mai mult de jumătate dintre pacienţii care au fost diagnosticaţi ca fiind în primul stadiu al bolii. Rezultatele au fost mai exacte în detectarea particulelor la bolnavii în fazele terminale. Scopul testului este să evidenţieze aceste celule încă din fazele timpurii ale bolii care sunt tratabile.

Teste revoluţionare

Testele puse la punct de medicul român şi echipa pe care o coordonează sunt revoluţionare. Este uşor să depistezi mutaţiile tumorale dacă ştii ce să cauţi. „Marea provocare a fost să găsim un test care să evidenţieze prezenţa cancerului fără a avea aceste detalii esenţiale”, a spus Velculescu.

Metodele tradiţionale de diagnostic sunt greoaie

În prezent cancerul de colon poate fi diagnosticat devreme cu ajutorul unei colonoscopii şi boala oprită înainte ca celulele canceroase să se dezvolte prea mult. Dar colonoscopiile sunt dureroase şi există un risc crescut de rănire.

Cu ajutorul mamografiilor se poate depista devreme cancerul la sân, Testul Pap-Nicolau poate evidenţia prezenţa celulelor canceroase în colul uterin iar un test cu raze X poate detecta cancerul pulmonar.

Există o polemică legată de utilitatea screeningului pentru cancerul de prostată dar testele de sânge şi examenul fizic pot indica riscurile în anumite cazuri.

 

Facebook Comments